Društvena mreža Facebook je objavila svoj prvi godišnji pad prihoda u drugom tromesečju

 

Facebook je najavio pad prihoda od jedan procenat na 28,8 milijardi dolara, a predviđa se da bi u trećem tromesečju pad mogao biti još veći.

Ukupna dobit Facebook-ove matične kompanije, Meta, pala je za 36 odsto na 6,7 milijardi dolara. Odeljenje Reality Labs, odgovorno za kreiranje metaverzuma Marka Zakerberga, izgubilo je 2,8 milijardi dolara u ovom tromjesečju.

Iako se na Volstritu očekivao prvi pad prihoda, ovo potvrđuje koliko je Metino poslovanje veoma brzo postalo izazovno na svim frontovima. Apple-ovo obavještenje „Zamolite aplikaciju da ne prati“ na iPhone uređajima dovela je do toga da Metini oglasi postanju manje efektivni, a to je Metu koštalo 10 milijardi dolara prihoda od oglasa samo tokom prošle godine. Aktuelna ekonomija, koja veoma brzo usporava dovela do toga i da oglašivači manje ulažu.

 

Vještačka inteligencija skupa investicija

 

U međuvremenu, u svom nastojanju da se takmiči sa TikTokom, Meta reorganizuje Facebook i Instagram kako bi se naglasak satavio na kratke video snimke i objave koje sistem preporučuje ljudima. U razgovoru sa analitičarima, Zakerberg je rekao da će se procenat sadržaja koji ljudi vide na Facebook-u i Instagramu, a koji dolazi sa naloga koje korisnici ne prate, više nego udvostručiti sljedeće godine. Izgradnja vještačke inteligencije koja je potrebna da se to dogodi je skupa investicija, istakao je Zakerberg.

Iako prihodi kompanije Meta opadaju, kompanija je uspjela da poveća dnevni broj korisnika Facebook-a za tri odsto na 1,97 milijardi, preokrenuvši zabrinjavajući pad korisnika koji je primjećen prije nekoliko tromjesečja. Meta je objavila da 2,88 milijardi korisnika sada koristi njen paket apliakcija — Facebook, Messenger, Instagram i WhatsApp — svaki dan, što je povećanje od četiri procenta u odnosu na prije godinu dana.

Zakerberg je rekao da je kompanija primijetila trendove koji su popularniji nego što se očekivalo na Facebook-u, uglavnom zahvaljujući povećanju interakcije sa video snimcima. Reels kratki video format se monetizuje brže nego Stories. Dugoročno, kompanija očekuje da će Reels biti pokretač prihoda.

(The Verge/B92)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.