Svi znamo da su mašinsko učenje (ML) i veštačka inteligencija (AI) napravili značajan napredak u posljednjih nekoliko godina, a roboti bi mogli jednog dana preuzeti naše poslove. Ipak, ne smatramo ih često opasnima (na stranu naučnu fantastiku). Nažalost, šahovski meč između robota koji igra šah i malog djeteta završio se slomljenim prstom.

Incident se dogodio na šahovskom turniru u Moskvi gdje je robot zamijenio djetetov prst sa šahovskom figurom i izvršio mehanički pritisak i slomio mu kažiprst. Dvije odrasle osobe oslobodile su prst, a dijete je završilo turnir sa gipsom.

Roditelji su uznemireni i ističu da treba preduzeti korake da se ovakve nesreće izbjegnu. Teško je ne složiti se. Sila potrebna za pomijeranje šahovskih figura ne bi trebalo da bude dovoljno velika da slomi prst.

Osim toga, ovo se čini kao da je AI pošao po zlu jer je robot zgrabio nešto što nije šahovska figura i što je bilo evidentno kasnijem otporu.

Pročitajte još: Pas robot sa virtuelnom kičmenom moždinom naučio da hoda za samo pola sata

Ovaj incident bi mogao natjerati ljude da razmišljaju o tome koliko je bezbjedno da imaju kućne robote koji bi nam potencijalno mogli pomoći u kućnim poslovima ili podići težak teret. Mogu li povrijediti one kojima bi trebali pomoći? Zavisi od toga koliko je vještačka inteligencija učinkovita.

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.