Budućnost auto industrije pripada električnim automobilima, čemu se moraju prilagoditi sve kompanije ako žele da opstanu, pa tako i Feerari ima velike ambicije na tržištu kada su u pitanju električni automobili

 

Ljubitelji „propetog konjića“moraće da se strpe još neko vrijeme dok na tržište ne stigne prvi električni Ferari. Prema planovima kompanije, to će biti 2025. godine.

Generalni direktor kompanije Benedetto Vigna govorio je novinaru CNBC-a o tome kako će novi tip motora, kao i dodatna težina baterije, uticati na performanse vozila i da li će moći da održi osjećaj, snagu i aerodinamiku vozila.

Iako će električni Ferari težiti 100 kg više od klasičnog automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem sa istom količinom konjskih snaga, on kaže da neće biti problema sa tom težinom jer imaju duboko razumijevanje dinamike vožnje.

carVertical banner - sponsored

On je naglasio da danas veliki broj automobila ima pristup manje-više istim čipovima, ali za razliku od njih, dizajneri i inženjeri Ferarija imaju znanje, iskustvo i osjećaj da naprave nešto što je jedinstveno i što njihove automobile čini drugačijim od konkurencija.

Ferari planira da do 2026. godine napravi 40 odsto svojih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem, dok će ostatak biti električni i hibridni automobili. Do 2030. taj udio bi trebalo da se smanji na svega 20 odsto, dok će udio hibrida i potpuno električnih automobila u ukupnoj ponudi da iznosi 40 odsto.

(Zimo)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.