Odlazi Džek Dorsi, dosadašnji dugogodišnji izvršni direktor Twitter-a, a odbor kompanije je odlučio da ga zamijeni sadašnji glavni tehnološki direktor

 

Osnivač i izvršni direktor Twittera Džek Dorsi odlazi sa čela popularne platforme za mikro blogovanje, što je objavio juče putem tvita.

Tvitter je osnovan još 2006. godine i tokom svog 15-godišnjeg rada postao je jedna od najpopularnijih društvenih mreža koje se danas koriste. Sinoć je Dorsi objavio da podnosi ostavku na mjesto izvršnog direktora (CEO) kompanije, a odbor je jednoglasno imenovao njegovog nasljednika.

Parag Agraval, koji je do sada bio na poziciji glavnog tehnološkog direktora (CTO) kompanije, ubuduće će biti glavni čovjek Twitter-a.

Prema navodima Dorsija, odbor Twittera je sproveo rigorozan proces, razmatrao je sve opcije i jednoglasno je imenovao Paraga za novog izvršnog direktora.

„On je moj izbor već neko vrijeme, s obzirom na to koliko duboko razume kompaniju i njene potrebe. Parag stoji iza svake bitne odluke, koja je pomogla da se ova kompanija preokrene. On je radoznao, pronicljiv, racionalan, kreativan, zahtjevan, samosvjestan i skroman. On vodi srcem i dušom i neko je od koga svakodnevno učim. Moje povjerenje u njega kao našeg generalnog direktora je duboko u srži“, ističe Dorsi.

Džek Dorsi će ostati u odboru kompanije do maja 2022. godine, nakon čega namjerava da napusti i ovo tijelo Twittera.

Kada je u pitanju odluka zbog koje je napustio kompaniju, Dorsi ističe da želi da se Twitter osamostali i ne bude usko povezan sa svojim osnivačima.

 

Na čelu kompanije Square

 

Budući da je posljednjih godina često govorio o dobrim stranama Bitkoina, nagađa se da će se već bivši glavni izvršni direktor društvene mreže Twitter Džek Dorsi (45) sada posvetiti kriptovalutama, piše Daily Mail.

Dorsi je još uvijek na čelu kompanije za finansijske usluge i digitalna plaćanja Square, kompanije koju je 2009. godine osnovao s milijarderom Džimom Mekelvijem.

Square je vlasnik uspješnog servisa za mobilna plaćanja Cash App i prodaje svoja digitalna rješenja za upravljanje finansijama, a ove je godine u aprilu za 300 miliona dolara kupio muzički striming servis Tidal. Procjenjuje se da je Square-ova tržišna vrijednost trenutno veća od 100 milijardi dolara.

Dorsi je u julu rekao da će Square pokrenuti novi projekat koji se bazira na Bitkoinu, a kojem je cilj omogućavanje „lakog stvaranja decentralizovanih finansijskih servisa“. Square je u februaru otkrio da Bitkoin čini pet posto njegovog investicijskog portfelja.

Projekat će se zvati tbDEX, a trebao bi ljudima da omogući pretvaranje fiducijarnog novca u Bitkoin bez korišćenja više drugih platformi.

Dorsi je ove godine na okupljanju Bitkoin simpatizera rekao da se nada da će ta kriptovaluta pomoći da se ostvari „mir u svijetu“.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.