Evropska unija odobrila je plan sedam zemalja članica da subvencionišu razvoj industrije električnih baterija sa 3,2 milijarde evra

 

Zvanični Brisel je saopštio da će plan o subvencijama za razvoj baterija koji će finansirati Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska i Švedska podržati istraživanje i inovacije u ovom ključnom sektoru u kojem Evropa zaostaje za azijskim konkurentima i gdje se u velikoj mjeri oslanja na uvoz, izvještava agencija AP.

Prema EU, ovo finansiranje zemalja članica trebalo bi da podstakne mobilisanje dodatnih pet milijardi evra privatnih investicija.

„Proizvodnja baterija u Evropi je od strateškog interesa za našu ekonomiju i društvo zbog svog potencijala u smislu čiste mobilnosti i energije, otvaranja novih radnih mjesta, održivosti i konkurentnosti“, izjavila je Margret Vestager, evropska komesarka za politiku konkurencije.

„Odobrena pomoć će osigurati da ovaj važan projekat može da krene bez neopravdanog narušavanja konkurencije“, dodala je ona.

Evropska komisija je saopštila da će državni novac biti usmjeren ka 17 različitih kompanija koje pokrivaju cio proizvodni lanac, od vađenja minerala do proizvodnje i reciklaže baterija.

Nova predsjednica EK Ursula Fon der Lejen je borbu protiv klimatskih promjena postavila kao jedan od svojih prioriteta, a razvoj baterija za električna vozila uklapa se u njen plan za smanjenje emisije ugljenika u EU za najmanje 50 odsto do 2030. godine u odnosu na nivoe iz 1990-ih.

„Razvoj evropske industrije baterija doprineće ostvarenju cilja Evropske unije da do 2050. godine postane prvi ugljenično neutralan kontinent“, navodi se u saopštenju francuskog ministarstva ekonomije.

Francuska je najavila da će u partnerstvu sa Njemačkom finansirati rad na istraživanju i razvoju litijum-jonskih baterija automobilske grupe Pežo-Sitroen i kompanije Saft koja proizvodi baterije, pri čemu biti izgrađene dvije fabrike u obe zemlje.

(TANJUG)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.