Evropska unija planira da uvede USB-C punjač za sve mobilne telefone, tablete i druge uređaje, sudeći prema prijedlogu Evropske komisije

 

Evropska komisija je revidirala Direktivu o radijskoj opremi te predložila USB-C punjač kao standard za sve pametne telefone, tablete, kamere, slušalice, prenosive zvučnike i konzole za video igre.

Navedeni prijedlog odnosi se na sve brendove, što bi moralo značiti da to obuhvata i Apple koji će ovim pravilima biti znatno pogođeniji od drugih brendova s obzirom da koriste potpuno drugačiji standard za punjače.

Osim obaveze prelaska na USB-C konektor, novi prijedlog propisuje isti standard brzog punjenja za sve punjače, odvajanje prodaje punjača od prodaje uređaja te objavu više informacija o punjaču za potrošače.

EU na ovome radi već duže od deset godina, a Evropska komisija naglašava ekološke koristi i 250 miliona evra godišnje uštede za korisnike.

„Evropski potrošači su dovoljno dugo bili frustrirani zbog nekompatibilnih punjača koji su se gomilali u njihovim ladicama. Industriji smo dali dovoljno vremena da osmisle vlastita rješenja, sad je vrijeme za zakonodavne radnje koje propisuju jedan punjač. Ovo je važna pobjeda za naše potrošače i okolinu i u skladu s našim zelenim i digitalnim ambicijama“ – rekla je izvršni potpredsjednik za Evropu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

 

Apple: „Zabrinuti smo“

 

Ovaj potez će, kako ocenjuje Rojters, vjerovatno više uticati na kompaniju Apple nego na njene rivale.

Naime, korisnici iPhone i android uređaja dugo su se žalili na upotrebu različitih punjača za svoje telefone. Apple telefoni se pune pomoću lightning kabla, dok se uređaji sa operativnim sistemom android pune pomoću USB-C konektora.

Komisija je, međutim, poručila da nema za cilj da našteti toj američkoj kompaniji i da je ovakvu odluku donijela jer kompanije nisu uspjele da se dogovore o zajedničkom rješenju uprkos desetogišnjim razgovorima tokom kojih je broj punjača za mobilne telefone smanjen na tri sa 30.

Apple je, međutim, odbio ovaj prijedlog Komisije.

„I dalje smo zabrinuti što stroge regulative koje propisuju samo jedan tip konektora guši inovacije, umjesto da ih ohrabruju. To će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom svijeta“, navodi se u saopštenju te američke kompanije.

Prijedlog tek trebaju prihvatiti Evrooski parlament i Vijeće. Kad on bude potvrđen, slijedi tranzicijski period dug 24 mjeseca unutar kojeg se proizvođači trebaju prilagoditi novim pravilima.

Izbor USB-C punjača za standard bio je jedan od nekoliko prijedloga koji su se razmatrali prije donošenja ovog prijedloga.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.