SHIB kriptovaluta je nedavno privukla pažnju mnogih ljubitelja kriptovaluta, a razlog je činjenica da je vrijednost kriptovalute za samo sedam dana porasla za više od 100 posto

 

SHIB kriptovaluta je prošle sedmice dostigla najviši nivo od 0,00008845 dolara i zauzela 8. mjesto među vodećim kriptovalutama po tržišnoj vrijednosti. Prema CoinMarketCap-u, kriptovaluta je za samo sedam dana porasla za više od 173%. Shiba inu coin, kojeg su obožavatelji prozvali “ubojicom Dogecoina”, nadmašio je Dogecoin koji se nalazi na 10. mjestu.

Iako je SHIB trenutno povoljna kriptovaluta za kupovinu i možda djeluje kao primamljiva ponuda, stručnjaci ipak tvrde da bi investitori prije ulaganja trebali prvo da je istraže.

“Prije nego što uložite u bilo koju kriptovalutu, važno je da razumijete u šta ulažete i koji su rizici ulaganja”, rekao je Douglas Boneparth, sertifikovani finansijski planer i predsjednik Bone Fide Wealtha, a prenosi CNBC.

Shiba Inu se smatra altkoinom, kao i mnoštvo drugih kriptovaluta osim Bitkoina. Kriptovalute mogu biti vrlo promjenjive i nestabilne investicije, a stručnjaci tvrde da altkoini mogu biti i više.

Evo šta bi trebali znati o Shiba Inu kriptovaluti.

 

Šta je SHIB?

 

Shiba Inu ili SHIB kriptovalutu u avgustu 2020. godine kreirao je osnivač pod pseudonimom Ryoshi. Kao što i samo ime govori, token je inspiriran psom vrste Shiba Inu.

SHIB je ERC-20 token baziran na Ethereum-u. To znači da je kreiran i hostiran na Ethereum blockchain-u, a ne na vlastitom blockchain-u. Odluka da se token pokrene na takav način donesena je zbog toga što je riječ o već dobro uspostavljenoj i bezbjednoj platformi.

Shiba Inu ima ukupnu zalihu od 1 kvadrilijuna, a Ryoshi tvrdi da ne posjeduje ni jedan Shiba inu coin i da je približno polovina ponude zaključana na decentralizovanoj berzi Uniswap.

Ostatak je poslat suosnivaču Ethereum-a, Vitaliku Buterinu. Buterin je većinu tokena “spalio”, maknuvši ih iz opticaja, a značajan iznos je donirao indijskom fondu za borbu protiv koronavirusa i drugim dobrotvornim organizacijama.

 

Koji su rizici ulaganja?

 

Uprkos tome što Shiba može da bude primamljiva za ulaganje, stručnjaci upozoravaju na određene rizike povezane s nestabilnošću kriptovaluta, naročito kad je riječ o altkoinima.

Altkoini poput SHIB-e prvenstveno su zavisni o zajednici pa njihov uspjeh i rast uveliko zavise o uspjehu i rastu zajednice, a ne o vlastitoj vrijednosti.

Za razliku od altkoina, Bitkoin je lansiran s namjerom da postane ravnopravan finansijski sistem, koji je dizajniran tako da podrazumijeva ograničenu ponudu. Zbog toga, njegova vrijednost raste, a vlasnici se nadaju da će postati istaknuta decentralizovana digitalna valuta.

Stručnjaci upozoravaju da investicije u neizvjesne valute mogu rezultovati potpunim gubitkom i upravo zato se preporučuju investicije čiji gubitak neće uzrokovati veliku štetu.

Iako Shiba Inu ekosistem podrazumijeva mogućnost pametnih ugovora, NFT-ova i još nekih pogodnosti koje prelaze okvire zajednice, stručnjaci ipak prepočuju oprez i detaljnije istraživanje.

(Geek)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.