Kompanija Elona Muska za implantate mozga, Neuralink, promijenila je lokaciju sjedišta iz Delavera u Nevadu

 

Ilon Mask je odlučio da promijeni sjedište kompanije Neuralink iz države Delaver u državu Nevadu, jer smatra da je ona prihvatljivija za dioničare.

Ovaj potez dolazi usred kontroverzi sa pravnim izazovima oko kompenzacije u Tesli, gdje je spor dioničara doveo do ispitivanja Maskovog uticaja na odbor i pravednosti njegovog prethodno dogovorenog paketa plata.

Sudija iz Delavera odbacio je ugovor o isplati 55,8 milijardi dolara, koje je Ilon Mask, prema sporazumu iz 2018. godine, trebalo da dobije od svoje kompanije Tesla.

„Nikada nemojte da imate korporativno sjedište u državi Delaver. Preporučujem Nevadu ili Teksas, ukoliko preferirate da akcionari odlučuju“, napisao je Mask na platformi X (twitter).

Većina korporacija uspostavljaju sjedišta u Delaveru jer u toj državi zakoni favorizuju korporacije.

„Delaver je prijateljski prema kompanijskom menadžmentu, ne prema akcionarima“, rekao je profesor za biznis i pravo na Univerzitetu Mičigen.

Krajem januara, kancelarka Delavera Ketlin Sejnt Džud Mekormik poništila je platni paket koji je Tesla uspostavio za Maska 2018. godine, presudivši da je proces bio „pogrešan“ i da je cijena „nepravedna“.

U svojoj presudi, ona je paket nazvala „najvećom potencijalnom mogućnošću kompenzacije koja je ikada primijećena na javnim tržištima u više redova veličine“.

Mekormik je utvrdila da odboru kompanije Tesla nedostaje nezavisnost od Maska. Njegovi advokati su rekli da paket mora da ostane u prvobitnoj formi kako bi se Masku dao podsticaj da ne ode, što nije prihvaćeno kao argument na sudu.

Uprkos ovim izazovima, Mask ne samo da preoblikuje Neuralink-ovu korporativnu strukturu, već je takođe predložio preseljenje Tesle u Teksas, pojačavajući njegovu posvećenost usmjeravanju svojih preduzeća ka regulatornom okruženju koje podržava.

Premještanje Neuralinka događa se usred značajnih koraka kompanije ka revolucioniranju komunikacije između ljudskog mozga i tehnoloških uređaja, što predstavlja nove nade za pojedince s teškim smetnjama u kretanju. Ovaj razvoj događaja naglašava Maskovu namjeru da spoji vrhunske inovacije sa strateškim poslovnim manevrisanjem.

(IT mixer)