Osnovni modeli Xiaomi 14 i Xiaomi 14 Pro biće globalno lansirani 25. februara, a očekuje se da će se njima pridružiti još neobjavljeni Xiaomi 14 Ultra

 

Kompanija nije potvrdila nikakve detalje u vezi sa navodnim Xiaomi 14 Ultra modelom, ali su procurile informacije o ovom pametnom telefonu.

Xiaomi 14 Ultra se pojavio i na Geekbenchu gdje je osvojio 9.317 jednojezgranih bodova i 26.523 višejezgranih bodova. Riječ je, napominjemo, o pomalo naduvanim brojkama jer su testovi izvedeni na starijem Geekbench-u 4 umjesto na trenutnoj verziji Geekbench 6.

Test pokazuje da telefon pokreće Snapdragon 8 Gen 3 uparen sa 16 GB RAM-a a da softversku stranu pokreće Android 14, vjerojatno sa HyperOS-om.

Tipster Yogesh Brar je u objavi na X-u tvrdio da se očekuje da će Xiaomi 14 Ultra imati QHD+ AMOLED LTPO ekran od 6,73 inča sa brzinom osvježavanja od 120 Hz.

Prema dosad poznatim informacijama, telefon će doći opremljen sa četiri 50 MP Leica kamere. Primarni Sony LYT-900 50 megapikselni senzor imaće objektiv sa varijabilnim otvorom blende u rasponu f/1.63 – f/4.0. Telefon će posjedovati ultra široki senzor od 50 megapiksela i dva telefoto senzora, takođe od 50 megapiksela, jedan sa mogućnostima zumiranja do 3.2x, a drugi do 5x. Očekuje se da će prednja kamera ovog telefona biti opremljena senzorom od 32 megapiksela.

Xiaomi će vjerovatno da ubaci bateriju od 5.300 mAh sa podrškom za brzo punjenje od 90 W. Pretpostavlja se da će telefon imati IP68 ocjenu otpornosti na prašinu i prskanje. Detalji cijene ili konfiguracije RAM-a i skladište modela još nisu navedeni.

Još ranije je procurila slika Xiaomi 14 Ultra, koja pokazuje je telefon u gotovo bijeloj nijansi s velikim, kružnim modulom zadnje kamere kao u prethodnom modelu Xiaomi 13 Ultra.

(IT mixer)