Uprkos blagom zaostatku u sintetičkim benchmark testovima, Exynos 2400 pokazuje performanse uporedive sa Snapdragon 8 Gen 3 u realnim scenarijima igranja. NL Tech je izvršio temeljno ispitivanje testirajući Samsung Galaxy S24 Ultra, koji pokreće Snapdragon 8 Gen 3, zajedno sa Galaxy S24+ opremljenim Exynos 2400 u raznim popularnim Android igrama kako bi procijenio sve vidljive razlike.

Rezultati su dali iznenađujuće sličnosti između dva uređaja u igrama kao što su Genshin Impact, PUBG Mobile, Mobile Legends i Fortnite. Oba čipa su održavala približno 60 fps u Genshin Impact-u, 90 fps u PUBG Mobile na Smooth grafičkim postavkama i konzistentnu brzinu kadrova od oko 90 fps u Fortniteu, povremeno padajući na 70 fps tokom borbe.

NL Tech je uočio značajan kontrast u samo dvije igre – Call of Duty: Mobile i War Thunder. U prvom, SD 8 Gen 3 je konstantno postizao 120fps tokom cijele igre, dok je Exynos 2400 neobjašnjivo ograničen na 60fps. S druge strane, u War Thunderu, Exynos 2400 je nadmašio Qualcommovo rješenje, održavajući oko 100fps, dok je Snapdragon iskusio smanjenje na 40fps. Bitno je priznati da War Thunder, kao igra koja ima omogućeno praćenje zraka, sugerira da se Exynosov Xclipse 940 GPU ističe u rukovanju grafikom praćenja zraka.

Pročitajte još: Šta je FOWLP tehnologija, koju koristi Exynos 2400 čipset?

Prilikom tumačenja ovih rezultata treba imati na umu nekoliko razmatranja. Prvo, testovi su sprovedeni na pretprodukcijskim jedinicama, a drugo, poređenje je uključivalo dva različita modela telefona. Iako se tvrdi da Galaxy S24 Ultra ima superiorno rešenje za hlađenje sa većim hladnjakom, drugi faktori mogu biti u igri. Intrigantna perspektiva bi bila prisustvo direktnog poređenja između Galaxy S24+ opremljenog Exynos čipom i njegovog kolege koji pokreće Snapdragon.

(IT mixer)