Novi Facebook-ov algoritam mogao bi dovesti do bezbjednijih i djelotvornijih robota

 

Vještačka inteligencija ugrađena u robote već je i danas u stanju da upravlja navigacijom bez korišćenja mapa, ali do sada je bila prilično loša, pa su se roboti zabijali u prepreke, gubili orijentaciju ili se jednostavno prestajali kretati kada ne bi znali kuda dalje. Facebook vjeruje da su njegovi inženjeri i naučnici za računare uspjeli da naprave algoritam distribuiranog potpomognutog učenja pod nazivom DD-PPO (Decentrialized Distributed Proximal Policy Optimization) koji pomaže robotima da se lakše snalaze u prostoru.

Facebook kaže da je njegov navigacijski sistem za robote djelotvoran u 99,9 posto slučajeva u dolasku na cilj bez korišćenja mapa, a za navigaciju su mu dovoljni RGB kamera s dubinskim podacima, GPS i kompas.

Glavni trik leži u novoj metodi učenja pomoću virtuelnog agenta za upravljanje navigacije od tačke do tačke koji predstavlja ekvivalent 80 godina ljudskog iskustva, što iznosi oko 2,5 milijardi koraka.

Ukratko rečeno, Facebook-ov algoritam koji pomaže robotima u zatvorenim prostorima je dovoljno pametan za odabir putanja i brzo prepoznavanje grešaka kada se nađe u pogrešnom smjeru i može, kako kažu, razumjeti ‘strukturalna pravila’ zgrada.

Facebook priznaje da je tehnologija još uvijek jako „mlada“, pa AI tek trebaju prilagoditi snalaženju u otvorenim prostorima i kompleksnim situacijama, kao i u navigaciji na većim udaljenostima.

Ukoliko sve to uspiju da riješe, vjeruju da AI neće biti koristan samo robotima za kretanje iz sobe u sobu, već će pomoći i naočarama za proširenu stvarnost i drugim sistemima u navigaciji nepoznatim i nemapiranim prostorima.

(Vidi)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.