Facebook moderator Chris Gray iz Dablina pati od posttraumatskog stresnog poremećaja i odlučio je da tuži kompaniju Facebook

 

Kao Facebook moderator Chris Gray iz Dablina je morao da ocjenjuje najrazličitije sadržaje, pa i one koji prikazuju ekstremno nasilje. Uznemirujuće slike ostavile su posljedice na njegovo mentalno zdravlje, kvalitet sna, i uopšte na cjelokupni život, pa je odlučio da tuži kompaniju.

U intervjuu za Guardian ispričao je da se budi sa slikama ekstremnog nasilja koje je imao prilike da vidi tokom radnog vremena, a bilo mu je potrebno oko godinu dana da shvati koliko je posao uticao na njega.

Pročitajte još: U SAD problemi sa društvenim mrežama: Facebook pod istragom u Kaliforniji a bivši radnici twittera optuženi..

Nakon toga je dobio dijagnozu u kojoj stoji da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, a nakon samo 10 mjeseci provedenih u kompaniji CPL Resources – jednoj od firmi koje Facebook plaća za moderiranje sadržaja.

Upravo je to bio razlog za tužbu, a Gray je jedan od dvanaestoro zaposlenih koji su odlučili da traže odštetu za posljedice koje trpe i danas, piše Futurism.

Ovo nije prvi put da bivši moderator tuži Facebook zbog posljedica koje je moderiranje sadržaja ostavilo na njihovo zdravlje, te je prvi slučaj zabeležen početkom godine, prenosi PC Press.

Budući da ovaj posao obavlja oko 40 hiljada zaposlenih očekuje se da Facebook preduzme određene mjere zaštite, ili da se, pak, suočava sa tužbama kojih će u budućnosti vjerovatno biti sve više.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.