Navodno je prodavao podatke o korisnicima na crnom tržištu

Facebook poduzima pravne mjere kao odgovor na još jednu pljačku podataka velikih razmjera. Prema The Record, društvena mreža je tužila ukrajinskog državljanina Aleksandra Solončenka zbog navodne krađe podataka za više od 178 miliona korisnika. Solonchenko je navodno iskoristio Messengerovu funkciju uvoza kontakata koristeći automatizovani alat koji je imitirao Android uređaje. Nahranio je Facebook milionima telefonskih brojeva i prikupljao podatke kad god bi stranica vraćala informacije o nalozima s brojevima telefona.

Napadač je navodno vodio kampanju između januara 2018. i septembra 2019. (kada je Facebook zatvorio uvoznika), nakon čega je počeo prodavati informacije na forumu za crno tržište u decembru 2020. Facebook je ušao u trag Solončenku nakon što je koristio svoje korisničko ime na forumu i podatke za kontakt za e-poštu i oglase za posao. Čovjek je također sakupio podatke sa drugih meta, navodi Facebook, uključujući veliku ukrajinsku banku.

U svojoj pritužbi, Facebook je tražio nedefinisanu štetu, kao i zabranu sprečavanja Solončenka da pristupi Facebooku ili da prodaje njegove podatke.

Ovo nije najveći takav incident. Hakeri su izvukli podatke za 533 miliona korisnika putem iste funkcije. Međutim, ovo ilustruje odlučnost Facebooka da suzbije prikupljanje podataka – spreman je da progoni napadače na građanskom sudu u nadi da će obeshrabriti slične kampanje pljačke podataka.

(Endgadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.