Aplikacija FeverPhone pametni telefon pretvara u toplomjer odnosno termometar, bez ugradnje ikakvog dodatnog hardvera i sa veoma preciznim rezultatima

 

FeverPhone je prva aplikacija koja koristi postojeće telefonske senzore temperature baterije i pomoću njih pametni telefon pretvara u toplomjer za mjerenje tjelesne temperature.

FeverPhone aplikacija koristi jednu od glavnih karakteristika pametnih telefona, ekran osjetljiv na dodir i senzore koji su već ugrađeni u telefon, kao što je senzor temperature baterije, za prikupljanje podataka koje model mašinskog učenja koristi za procjenu telesne temperature.

Klinički termometri koriste sićušne senzore poznate kao termistori za procjenu tjelesne temperature. Isti senzori se takođe nalaze u pametnim telefonima za praćenje temperature baterije.

Ekran osjetljiv na dodir na telefonu može da otkrije kontakt kože sa telefonom, a termistori mogu da izmjere temperaturu vazduha i porast toplote kada telefon dodirne tijelo.

Da bi testirali ovu ideju, tim koji je razvio aplikaciju je svoju ideju testirao u laboratoriji na tri različita pametna telefona, na kojima su imali i štitnik za ekran i zaštitnu masku. Na ekran su pritisnuli plastičnu kesu sa toplom vodom čiju temperaturu su pouzdano znali.

Korišćeni su podaci iz različitih testova da obuče model mašinskog učenja koji je koristio složene interakcije za procjenu telesne temperature.

Pošto bi senzori trebalo da mjere toplotu baterije telefona, aplikacija prati koliko se brzo telefon zagrijava, a zatim koristi podatke sa ekrana osjetljivog na dodir da izračuna koliko toga dolazi od osobe koja ga dodiruje.

Kako su dodavali još testnih slučajeva, istraživači su bili u mogućnosti da kalibrišu model kako bi uzeli u obzir varijacije u stvarima kao što su pribor za telefon.

 

Testiranje u hitnoj pomoći

 

Istraživači su testirali njihovu primjenu u hitnoj pomoći, a rezultati su bili uporedivi sa klasičnim termometrima. Postavili su ekran telefona na čelo učesnika istraživanja i tamo ga držali oko 90 sekundi, što je bilo dovoljno da aplikacija izmjeri temperaturu sa priličnim stepenom tačnosti.

Tako je FeverPhone postao prva aplikacija koja koristi postojeće telefonske senzore za procjenu da li ljudi imaju temperaturu.

Ističu da su se fokusirali na blago povišenu tjelesnu temperaturu jer je najteže otkriti samo dodirom.

 

Mogućnost prilagođavanja za upotrebu na pametnim satovima

 

Osim toga, dodaju, za sada su aplikaciju testirali samo na tri modela pametnih telefona, a kada bi aplikacija bila prilagođena za rad sa pametnim satovima, njena primjena bi bila mnogo šira.

Iako neki pametni satovi već imaju senzor za mjerenje telesne temperature, ova aplikacija bi takođe omogućila osobi sa pametnim satom da dodirne ekran čela bilo koje druge osobe i tako joj izmjeri temperaturu. Mjerenje temperature pomoću pametnog sata ne bi bilo ograničeno na onoga ko ga nosi.

Ali ako uspiju da razviju aplikaciju za nekoliko različitih modela telefona, to bi znatno olakšalo detekciju povišene temperature u trenucima kada termometar nije u blizini ili kada je potrebno brzo da dobiju tačnu tjelesnu temperaturu.

Aplikaciju FeverPhone je razvio istraživački tim sa Univerziteta u Vašingtonu. Ona takoreći pametni telefon pretvara u toplomjer odnosno termometar, bez ugradnje ikakvog dodatnog hardvera i sa veoma preciznim rezultatima, a rezultate su objavili na ovom linku.

(IT mixer)