Pojedinim uslugama, koje Google nudi korisnicima u okviru operativnog sistema Android, uskoro ćemo moći da pristupimo logujući se putem Google Chromea i otiska prsta umjesto šifre.

Nova mogućnost je, za sada, dostupna samo u pojedinim modelima pametnih telefona, ali bi uskoro trebalo to da postane za sve smartfone koji koriste Android 7 ili noviji. Takođe je omogućeno i logovanje na ostale poznate načine, uključujući PIN-ove i obrasce.

Pročitajte još: Hakovan vam je Google nalog? Ovako ćete da ga vratite…

Otisak prsta je već sada moguće koristiti za potvrđivanje transakcija u okviru servisa Google Pay, kao i za logovanje u aplikacije. Otisak će biti moguće koristiti i za logovanje u Googleove veb servise putem Chromea.

To je za sada moguće samo za pregled i promenu lozinki koje su uskladištene na adresi passwords.google.com. Ta kompanija planira da u budućnosti ovom uslugom obuhvati više servisa, među kojima su i oni smješteni u cloudu.

U Googleu smatraju da je izbjegavanje lozinke ne samo praktičnije, pošto ne morate da je pamtite, već je i bezbjednije.

Ključni podaci za logovanje uskladišteni su lokalno na vašem telefonu, pa se ne mogu presresti ili hakovati na serverima. Do njih je, takođe, praktično nemoguće doći na prevaru, tj. pomoću phishinga.

Nova Googleova usluga zasnovana je na otvorenim protokolima FIDO2 i WebAuthn, koje različite lokacije na vebu mogu da koriste za bezbjednije logovanje. FIDO2 standard je značajno bezbjedniji od klasičnih lozinki.

Svi uređaji sa Androidom 7 ili novijim sertifikovani su za taj standard, a Google, takođe, omogućava upotrebu dvostepene provjere za logovanje u korisnički nalog.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.