Google je odbio zahtjev da plaća stotine miliona dolara godišnje za vijesti kao nadoknadu medijima u Australiji u skladu sa vladinim planom o podjeli prihoda.

Najviši zvaničnik Google-a u Australiji Mel Silva rekla je da kompanija u ovoj zemlji ostvaruje godišnji prihod od reklama povezanih sa vijestima od samo 6,7 miliona američkih dolara.

To je mali dio iznosa koji je državna regulatorna agencija procijenila za ovaj sektor. Australija namjerava da primora velike internetske kompanije da dijele prihode od reklama povezanih sa vijestima koje nude u svojim servisima, prenio je AFP.

Regulatorna agencija ACCC procijenila je da „Gugl“ i „Fejsbuk“ zajedno zarađuju oko četiri milijarde američkih dolara godišnje od reklama u Australiji.

Vodeće medijske kuće zatražile su da ove dvije firme plaćaju najmanje deset odsto tog novca godišnje lokalnim medijskim organizacijama, za koje tvrde da su izgubile veliki dio prihoda od reklama zbog globalnih tehnoloških giganata. Silva je odbacila ove brojeve kao potpuno nerealne.

„Svi se slažemo da vijesti visokog kvaliteta imaju veliku društvenu vrijednost, ali potrebno je da razumijemo i ekonomiju“, rekla je ona.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.