Američko ministarstvo pravde se, kako se izvještava, priprema da istraži da li Google sprovodi antikonkurentne poslovne prakse.

Odeljenje za antimonopolske mjere priprema se da gigantu za pretragu izvjesti svoje planove za nekoliko nedjelja, dok se bavi pitanjem da li bi antimonopolski stručnjaci ministarstva pravde ili Savezna trgovinska komisija trebalo da preuzmu vođstvo, piše Wall Street Journal.

Časopis je naveo neimenovane izvore koji su bliski tom pitanju, rekavši da će odjel istražiti Guglove prakse vezane za pretraživanje veba i druge poslove.

Google je rekao da neće komentarisati ovo pitanje.

Službenici pravosudnog odjela dijele antitrustovski nadzor sa Federalnom komisijom za trgovinu koja je 2013. godine otvorila antitrustnu istragu, ali ju je i zatvorila bez poduzimanja mjera.

Google je dobio tri antimonopolske kazne iz Evrope pod Evropskim komesarom za konkurenciju Margret Vestager. EU je u poslednje tri godine kaznila Google sa 9,3 milijarde dolara (8,2 milijarde evra).

Optužbe su uključivale zloupotrebu njene dominacije na tržištu mobilnih telefona za usluge kupovine, prisiljavajući kupce svog AdSense poslovanja da se obavežu da neće dozvoliti oglašavanje od svojih rivala na njihovim web stranicama i da nepravedno promovišu svoje preferirane trgovce u svojoj trgovini, Google Shopping. Od tada je ažurirao usluge.

(The Telegraph)