Novi redizajn čini Android Auto „pametnijim“ i korisnijim

 

Android Auto je redizajnom dobio dinamički izgled koji će se automatski prilagoditi kako bi pružio najbolje iskustvo na osnovu veličine ekrana multimedijalnog sistema vozila, koji su iz godine u godinu sve veći.

Multimedija i njena mogućnost povezivanja sa pametnim telefonima su već neko vrijeme neizostavni dio opreme automobila. Pored Mirror Screen-a, opcije kopiranja ekrana smartfona su ponudili Apple sa svojim sistemom CarPlay i Google sa Android Autom. Ovaj drugi je prešao dug put od kada je prvi put uveden 2014. godine; kroz višestruke iteracije dizajna i sada se širom svijeta nalazi u više od 150 miliona automobila.

Da bi išli u korak sa vremenom, informaciono-zabavni sistemi modernih vozila su porasli u veličini, pri čemu neki imaju ultra-široki ekran, dok drugi imaju ekran u orijentisan u stilu portreta ili čak ekrane širine čitave komandne table, kao što je Mercedes EQS. Međutim, trenutni Android Auto korisnički interfejs nije u potpunosti iskoristio ove različite veličine jer nikada nije bio ni dizajniran za tako različite oblike i veličine ekrana.

carVertical banner - sponsored

 

Automatsko prilagođavanje proporcija

 

Da bi ovo popravio, Google je redizajnirao Android Auto sa novim skalabilnim rasporedom podeljenog ekrana za automobile novije generacije, kako bi bolje odgovarao ekranima različitih veličina i razmjera.

Evo šta možete očekivati; Prije svega, u zavisnosti od veličine i oblika informativno-zabavnog ekrana u vašem automobilu, Android Auto će automatski prilagoditi proporcije kako bi prikazao interfejs pune veličine za pokretanje aplikacija, obavještenja i Google asistenta.

Ako vaše vozilo ima ultra-široki ekran, ove opcije će se pojaviti na lijevoj strani. A ako multimedijalni sistem koristi vertikalno orijentisan ekran, prikaz će biti na dnu. Pored toga, novi dizajn će omogućiti da ne morate da se vraćate na početni ekran Android Auto svaki put kada treba da pristupite pokretaču aplikacija.

Glavni korisnički interfejs se sastoji od tri dijela. Prva dva su kontrole za navigaciju i medije, a posljednja se dinamički menja da bi prikazala kontekstualno relevantne informacije kao što su nove dolazne poruke, sat i još mnogo toga.

Čak postaje „pametniji“ i dobija dublju integraciju Google asistenta. Kada započnete putovanje, možete lako da podijelite vrijeme dolaska sa prijateljima, možete da koristite brze odgovore na poruke samo jednim dodirom…

Osim toga, moći ćete da pozivate svoje omiljene kontakte samo jednim dodirom, i to bez upotrebe glasa. Na kontrolnoj traci nalazi se novo dugme (muzička nota) koje otvara mali prozor. Prikazuje odabrane medije koji bi vas mogli zanimati, pružajući brži pristup muzici ili podkastovima.

Sve ove novine će stići tokom ljeta i biće dostupne na svim novim i starim vozilima, sve dok podržavaju Android Auto. Sada je na redu Apple…

(B92)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.