Veliki ekrani u automobilima prije ili kasnije otići će u istoriju, tvrdi Matthias Junghanns, šef dizajna enterijera BMW-a

 

U online diskusiji koju je organizovao i vodio Car Design, dizajneri iz kompanije Automobili Pininfarina, Italdesign, Polestar, ELeather i BMW govorili su o izgledu unutrašnjosti automobila u budućnosti. Srećom, izgleda da su im neke stvari ipak došle do mozga.

Bez obzira na to koliko neki vozači ne podnose tu činjenicu, veliki ekrani multimedijalnog sistema u posljednje vrijeme su sve prisutniji u automobilima  i postaju sve veći.

Ovaj trend je toliko uzeo maha da se na automobile sa ekranima manjim od 10 inča gleda pomalo čudno, kao da su već prevaziđeni.

carVertical banner - sponsored

Neki proizvođači automobila to čak dovode do krajnosti. Mercedes-Benz je nedavno predstavio zapanjujući MBUX Hyperscreen u luksuznoj električnoj limuzini EQS, koji se sastoji od tri zasebna displeja pod jednim staklom i koje se proteže od vozačevih do suvozačevih vrata.

BMW je na to uzvratio panoramskim 31-inčnim 8K ekranom (poput bioskopskog platna) na zadnjim sjedištima nove Serije 7 i električne limuzine i7.

Pošto očigledno ne može šire od ovog, ubacili su dodatne ekrane u rukohvate zadnjih vrata.

 

Neobjavljeni „rat ekranima“

 

Ipak, čini se da će ovaj neobjavljeni „rat ekranima“ uskoro postati prošlost – barem tako misli Matthias Junghanns, šef dizajna enterijera BMW-a koji je o tome i govorio na ovoj mini online konferenciji.

Jedan od gledalaca je upitao da li će vrhunski luksuzni UX (user experience) i u budućnosti biti sinonim za velike ekrane, kao i da li smo stigli do vrhunca njihovog razvoja i veličine.

Junghanns je odgovorio pitanjem: „Da li je veliki ekran ono na šta se računa?”. Nastavio je rekavši da je uvjeren da će ogromni ekrani prije ili kasnije otići u istoriju.

Dodao je i da će, prema njegovom mišljenju, automobili i dalje biti inteligentni, ali da će se ekrani pojaviti samo onda „kada su vam potrebni i kada ih želite“.

Šef dizajna enterijera kompanije Polestar, Conny Blommé, složio se sa ovim stavovima.

„Sve ima svoj vrhunac, pa vjerovatno i ekrani“, rekao je Blommé.

Istina. Jer, kada putujete automobilom, većinu vremena ipak uživate u putu i pogledu, a ne u ekranima.

(automobili.hr)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.