Srbija je danas potpisala ugovor vredan 190 miliona evra sa francusko-italijanskim proizvođačem automobila Stellantis za proizvodnju električnog vozila u fabrici automobila u Kragujevcu

 

“Danas počinje nova era“, rekao je predsjednik Aleksandar Vučić nakon što je potpisivan ugovor sa Stellantis-om. On je rekao da bi proizvodnja električnih vozila trebalo da počne početkom 2024. godine. Fiat Chrysler (FCA), koji je dio Stellantis-a, proizvodi motorna vozila u fabrici u Kragujevcu i nalazi se među deset najvećih izvoznika u Srbiji.

Vučić je rekao da će Srbija, koja još nije proizvodila električne automobile, morati da razmotri otvaranje brojnih stanica za punjenje kako bi privukla domaće kupce, kao i da usvoji novu energetsku strategiju. „Moramo da obezbjedimo jeftiniju struju i da bismo to postigli moramo da imamo više obnovljive energije“, rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbija učestvovati u investiciji sa iznosom od 48 miliona evra.

carVertical banner - sponsored

 

Električna Panda

 

Momentalno se postavilo pitanje, koji ćemo to model električnog automobila proizvoditi. Kompanija Stelantis već neko vrijeme najavljuje svoj povratak na velika vrata u industriji automobila, i to sa redizajniranim električnim modelom poznate Pande.

Kompanija je 2019. predstavila koncept Centoventi, na osnovu kog je Panda redizajnirana, a pre dvije godine su najavili da planiraju da pokrenu proizvodnju Centoventi koncepta. Prema pisanju britanskog sajta Autokar (Autocar.co.uk), proizvodnja ovog modela će krenuti 2023. godine, što se podudara sa najavama da će se u Kragujevcu krenuti sa proizvodnjom 2024. godine.

Radi se kompaktnom modelu namijenjenom gradskoj vožnji, a dizajn koji je uveliko odobren biće premijerno prikazan sljedeće godine. Biće dostupan u potpuno električnoj i hibridnoj varijanti, a nalaziće se na CMP platformi Stelantisa.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.