Nastavnici i studenti okreću se Google platformi za online učenje kako bi održali časove dok su u karantinu ili izolaciji usljed pandemije koronavirusa

 

Zbog pandemije koronavirusa, većina škola i univerziteta širom svijeta morala je da se zatvori. Institucije su se okrenule uslugama kao što su Zoom i Google učionica (Google Classroom), koje su naglo skočile kao najpopularnije u Play Storeu. Google servis postao je toliko poznat da bilježi više od 50 miliona preuzimanja.

Podaci kompanije AppBrain pokazuju da aplikacija nije bila ni u prvih 100 najpopularnijih na početku mjeseca, ali je brzo započela s početkom 10. marta kako bi dosegla top 5 najpopularnijih u SAD-u prošle sedmice. Ustvari, aplikacija se takođe masovno preuzima širom svijeta, jer je među najinstaliranijima u Indoneziji, Meksiku, Kanadi, Finskoj, Italiji i Poljskoj.

 

Šta je zapravo Google učionica?

 

Google učionica je besplatna aplikacija, odnosno vrsta platforme za učenje na daljinu. Ova aplikacija nudi mogućnost nastavnicima da naprave svoj virtuelni (onlajn) prostor, zapravo učionicu u kojoj mogu sa učenicima da komuniciraju, dijele materijale, linkove, da im postavljaju pitanja, zadatke, ali i da ocjenjuju njihovu aktivnost.

Ova platforma se oslanja na druge Google-ove alate, prije svega Google Drive gdje se dokumenta skladište, ali i na Google Docs, Sheets, Slides za pisanje, Gmail za komunikaciju i tako dalje. Pored toga, Guglova učionica ima odličnu integraciju sa većinom onlajn alata i obrazovnih aplikacija, te se iskustvo učenja može znatno obogatiti i nadograditi.

Aplikacija je nastala 2014. godine, kao dio Google paketa za obrazovanje (G Suite for Education, ranije Google Apps for Education) i za pristup i korišćenje ove platforme bila je neophodna registracija ustanove za korišćenje ovog paketa. Ipak, marta 2017. godine Gugl je napravio veliki iskorak i ovu aplikaciju učinio dostupnu svima sa Google nalogom (e-mail adresom).

Google učionica se može koristiti za kreiranje zasebnih onlajn kurseva, ali i kao odlična dopuna klasičnoj, redovnoj nastavi u školama.

U ovako teškim vremenima, lijepo je vidjeti kako postoje besplatne platforme za učitelje i studente, koje mogu nastaviti učiti i ostati u kontaktu, pomažući im da nastave učiti iako su zatvoreni. Aplikacija se može preuzeti besplatno na ovom linku.

(IT mixer)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.