Dvije godine Google radi na projektu poznatom kao Lacros, čiji je cilj odvajanje Chrome pretraživača od ChromeOS-a.

 

Novi Google pretraživač zasnovan na Linux-u, nazvan Lacros, mijenja trenutni pretraživač zasnovan na Chrome OS-u. Lacros će biti Chrome pretraživač koji dobijate na svakom Chromebook-u i pošto više neće biti povezan sa jezgrom OS-a. Omogućiće brže zakrpe pretraživača bez potrebe za potpunom nadogradnjom OS-a. Čini se da bi izlazak novog Lacros pretraživača na Chromebook računarima konačno mogao biti na vidiku.

Trenutno je potrebno da potpuno ažurirate Chrome OS kako biste izvršili bilo kakve promjene u pretraživaču. To nije najefikasniji način kako bi se riješili problemi i poboljšala bezbjednost pretraživača pa samim tim to traje i godinama dok se pronađe rješenje za razdvajanje. Zatim, stariji Chromebook-ovi gube pristup sistemskim ažuriranjima, tako da bi ovaj potez potencijalno mogao da učini te uređaje sigurnijim.

Već sada, Lacros je dostupan. Međutim, trenutno se pokreće uz ugrađeni Chrome pretraživač i zahtjeva neko tehničko znanje da biste ga koristili.

Otkrivena je postavka koja čini Lacros jedinim dostupnim pretraživačem na Chromebook-u putem zastavice koja se nalazi ovdje: chrome://flags#lacros-only. Sa ovom uključenom zastavicom, Chromebook koji koristi ChromeOS 116 biće ažuriran na Lacros pretraživač kao primarnu verziju Chrome-a na uređaju. I iako se vizuelno ne razlikuje, ažurirana verzija je zaista Lacros pretraživač kao što je otkriveno u detaljima verzije.

Ova izmjena mogla bi označiti Google-ove posljednje korake u odvajanju Chrome pretraživača od ChromeOS-a.

 

Stiže sa sljedećim ažuriranjem sistema

 

Izgleda da ove promjene stižu uskoro. Sve ukazuje na to da će sljedeće ažuriranje sistema, Chrome OS 116, uvesti Lacros u širu upotrebu. Ažuriranja Chrome OS-a su otprilike jednom mjesečno, tako da vjerovatno Lacros stiže ili krajem avgusta ili početkom septembra.

Budite sigurni, prelaz sa Chrome-a na Lacros trebalo bi da bude gladak, sa malo ili bez primjetnih promjena. Nadamo se da će sa ChromeOS-om 116 Google omogućiti opt-in za sve korisnike koja ih vodi kroz tranziciju uz objašnjenje šta se dešava. Uz to, mogli bi da dobijemo testiranje u stvarnom svijetu za nekoliko ažuriranja ChromeOS-a prije nego što nametnu promjenu u cijelosti.

Još uvek nije jasno da li će ažuriranjem sistema Lacros biti podrazumijevani pretraživač ili će Lacros ostati dostupan kao alternativni pretraživač, a korisnici će i dalje moći da koristite Chrome pretraživač ako to budu željeli.

(IT mixer)