Google je počeo da testira novu verziju svog računarskog pretraživača. Promjena nije radikalna, ali bi mnogima mogla biti korisna i djelimično podsjeća na opciju Discover sa mobilnih uređaja

 

Kada je pušten u rad najpopularniji svjetski internet pretraživač Google, razlikovao se od konkurencije prije svega po načinu pretraživanja weba, ali i po izgledu početne stranice.

U to vrijeme, popularni pretraživači kao što su Yahoo, MSN ili Altaviste imali su početne stranice pretrpane sadržajem, a Google se isticao jednostavnim, čistim dizajnom, sa samo logotipom i okvirom za pretragu – i ostao je takav do danas, uz „kozmetičke“ dodatke.

Ali ovih dana, neki korisnici su primetili da se dodatne kartice pojavljuju na dnu ekrana na njihovoj radnoj površini, na početnoj stranici Google.com.

Google očigledno testira promenu najposećenije web stranice na svijetu, i to, za njih, najveću promjenu ikada.

U ovom ograničenom testu, šest manjih prozora pojavilo se na dnu ekrana, na osnovu korisničkih preferencija, lokacije i slično.

Korisnici koji su vidjeli ovaj eksperiment, kako je prenio 9to5Google, imali su sljedeće kartice ispred sebe:

  • Vremenska prognoza za trenutnu lokaciju
  • Teme u trendu, trenutno najpopularnije na pretraživaču
  • Prijedlozi za gledanje serija i filmova
  • Situacija na berzi
  • Predlozi za predstojeće događaje u vašoj blizini
  • Pregled najnovijih vesti o COVID-19

Ovaj sadržaj se može sakriti klikom na mali prekidač u donjem desnom uglu ekrana.

Klikom na bilo koji od kartica otvara se stranica sa više detalja o temi koja korisnika zanima.

Ovo se trenutno testira među dijelom korisnika popularnog internet pretraživača, a zavisno o rezultatima testiranja Google bi mogao te kartice u budućnosti da omogući svim korisnicima.

(9to5Google/B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.