Iako zvuči kao dio nekog naučno-fantastičnog scenarija, priča o futurističkom gradu-državi koji bi trebalo da nastane u Saudijskoj Arabiji dio je planova iz stvarnog života.

U tom gradu budućnosti sve fizičke poslove bi trebalo da obavljaju roboti. Nedavno objavljeni planovi ukazuju na to da će prevozna srestva biti leteći taksiji, dok bi zahvaljujući upotrebi svijetlećih materijala grad trebalo da bude svjetliji od bilo koje druge naseobine na svijetu.

Tu je i plan o vještačkom Mjesecu, zatim ostrvo sa dinosaurusima-robotima, koje je zamišljeno kao neka vrsta zabavnog parka budućnosti.

Na 2.300 stranica planova i nacrta nalaze se i informacije o nasilnom premještanju lokalnih plemena, kreiranju klinika za editovanje ljudskog genoma, kao i o sistemima za posmatranje građana koji bi trebalo da funkcionišu 24 časa. To ukazuje da bi ovaj grad budućnosti mogao prije da bude distopijsko mjesto stanovanja, nego zabavno mjesto za život koje uključuje slobodu i leteće automobile.

Planovi za futuristički grad Neom pripadaju princu Mohamedu bin Salmanu, koji sa stručnim timovima još od 2017. godine radi na izgradnji naseobine koja bi na kraju mogla da košta oko 500 milijardi dolara.

Hyperloop: Od bitke za brzinu do stanica budućnosti

Lokacija na kojoj bi trebalo da se počne sa gradnjom nalazi se u severo-zapadnom dijelu Saudijske Arabije, okružena je pustinjom, što bi u budućnosti moglo da se promijeni zbog toga što je planirano da grad zasipaju vještačke kiše.

Pored tehnoloških novotarija grad će, kako stoji u planu, imati i najbolje škole na svijetu sa hologramskim predavačima, i najbolje plaćene poslove.

Uprkos tome ideja o ovom futurističkom gradu zvuči i kao koncept za totalitarnu državu, zbog toga što je naseobina zamišljena kao automatizovani grad u kome sve može da se nadgleda.

To znači da će građane koji jednog dana budu uživali na plaži sa svjetlećim pijeskom uvek posmatrati dronovi opremljeni tehnologijom za prepoznavanje lica, a kako bi organi reda u Neomu „1984“ u svakom trenutku znali gdje se koji građanin nalazi.

(Futurism/PC Press)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.