Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, objavljeno je na službenim internet stranicama Hvara

 

Gradsko vijeće Hvara jednoglasno je usvojilo odluku o baznim stanicama telekomunikacione infrastrukture i uvođenju 5G tehnologije, kojom se obustavlja uvođenje 5G tehnologije na području Grada Hvara dok god se putem nezavisne i nepristrasne studije ne dokaže da ta tehnologija nema negativan uticaj na ljude i okolinu, piše portal 24 sata.

Gradsko vijeće će, tako, organizovati radnu grupu koja će u narednih šest mjeseci da istražuje uzročno-posljedičnu vezu između svih izvora zračenja i karcinoma.

Odluka će biti dostavljena Vladi i Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti. Ona je dužna da je proslijedi svim relevantnim faktorima koji djeluju na području grada Hvara.

Odluka se na dnevnom redu sjednice Vijeća našla na prijedlog gradonačelnika Hvara Rikarda Novaka, na inicijativu neformalne grupe građana. Razlog tome je informacija da je Hvar na listi od 13 gradova i jednog ostrva za koje su izdate privremene dozvole za testiranje 5G mreže.

Kako navode iz Hvara, uzeti su u obzir rezultati istraživanja koje je sprovela Svjetska zdravstvena organizacija. Tu je i činjenica da je ministarka zaštite okoline regiona grada Brisela Selin Fremo obustavila postavljanje 5G mreže na području ovog regiona dok se ne dokaže uticaj na ljudsko zdravlje i okolinu.

Takođe, uzete su u obzir i Rezolucije Evropskog parlamenta (Zdravstveni problemi povezani s elektromagnetskim poljima i Evropski akcioni plan za zdravlje i okolinu), kao i Rezolucija Savjeta Evrope – Potencijalne opasnosti elektromagnetskih polja i njihov utjicaj na okolinu.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.