Izgradnja Teslinog tornja na planini Rtanj sve je bliža početku realizacije, navode inicijatori

 

Projekat Teslin toranj obavijen je velom misterije, a najavljivan od sredine ove decenije.

Ovaj veliki građevinski poduhvat čiji je jedan od aktera Međunarodni centar za istraživanje naslijeđa Nikole Tesle, u novembru prošle godine je bio u fazi projektovanja, a plan je bio da izgradnja počne na proljeće.

Kako je za portal eKapija kazala Milka Kresoja, osnivač Međunarodnog centra za istraživanje naslijeđa Nikole Tesle, od projekta se nije odustalo.

„Projekat gradnje Teslinog tornja sa Teslinim naseljem je usvojen, stavljen u plan detaljne regulacije i prošao je urbanistički plan sa idejnim projektom“, kaže Kresoja.

Ističe da gradnju više niko ne može da zaustavi, jer su dobijena sva zakonska odobrenja. Sada se, kaže, ulazi u u fazu inženjerskog projektovanja.

„Ostaje da vidimo da li će biti primedbi na taj projekat, to je duga procedura. Ovo niko nikad nije ni pokušao da gradi i ne znamo ni mi kako će to do kraja izgledati“, ističe Kresoja.

Na pitanje o detaljima investicije i početku gradnje, Kresoja nije željela da da odgovor.

„U ovoj fazi projekta u interesu nam je da izbjegnemo spekulacije kako ’Rusi grade Teslin toranj u Srbiji kao najnovije oružje’, ne želimo takve zloupotrebe“, rekla je.

Kako su mediji ranije prenijeli, projekat se radi u u saradnji sa ruskim Institutom za fiziku i tehnologiju, koji ima više od 180 patenata na bazi Teslinih otkrića.

Pored Teslinog tornja, na Rtnju je planirana i izgradnja Teslinog naselja.  Kompleks će podrazumijevati reprodukciju Tesline rodne kuće, gradnju crkve, modernog hotela Smiljan sa hologramom Nikole Tesle i istraživačkog centra. Sve sa ciljem da Rtanj postane turistički centar i stjecište naučnika iz cijelog sveta. Cijeli kompleks sa Teslinim tornjem gradiće se na zemljištu površine pet hektara.

Kresoja je ranije izjavila da bi izgradnja Teslinog tornja omogućila bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika, podsjeća portal.

(eKapija)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.