Honda Motor i General Motors odustaju od plana za zajednički razvoj pristupačnih električnih vozila

 

Ova odluka dolazi samo godinu dana nakon što su Honda i GM odlučili da rade zajedno u projektu vrijednim 5 milijardi dolara kako bi pokušali da pobijede Teslu u prodaji električnih vozila. Obe kompanije su se obavezale da će proizvoditi kompaktne električne SUV automobile koji bi koštali manje od 30.000 dolara.

Pročitajte još: BMW i3 dobija nasljednika

Ova odluka naglašava strateški zaokret GM-a da uspori lansiranje nekoliko EV modela kako bi se usresredio na profitabilnost. U toku je borba sa rastućim troškovima štrajkova Udruženih radnika automobilske industrije, u kojem je GM centralna figura i koji su ovog mjeseca porasli na 200 miliona dolara nedjeljno.

Američki proizvođač automobila prošle nedjelje je povukao svoju prethodnu prognozu dobiti za 2023. godinu.

„Nakon opsežnih studija i analiza, došli smo do zajedničke odluke da prekinemo program. Svaka kompanija ostaje predana cjenovnoj pristupačnosti na tržištu električnih vozila“, izjavile su kompanije u zajedničkoj izjavi.

Honda je rekla da nema promjena u planu prodaje električnih vozila do 2040. godine.

Toshihiro Mibe, izvršni direktor kompanije Honda, potvrdio je otkazivanje ovog projektra. On je naveo: “Odlučili smo da bi to bilo teško poslovno ostvariti. Trenutno prekidamo razvoj pristupačnog električnog vozila.” Mibe je rekao da će obe kompanije nastaviti da istražuju opcije za smanjenje troškova električnih vozila ali svaka posebno.

General Motors je najavio da će odložiti proizvodnju električnih vozila koja koriste njegov paket baterija Ultium, uključujući Equinox, Silverado i GMC Sierra EV modele. Kompanije su planirale da zajednički razviju male SUV automobile koji bi koristili Ultium bateriju.

Ovo je samo jedan od nekoliko projekata na kojima su Honda i GM radili zajedno. Otkazivanje ovog projekta neće imati uticaj na druge projekte. Prije nekoliko dana kompanije su objavile da će sarađivati sa kompanijom Cruise kako bi lansirali uslugu bespilotnog taksija u Japanu 2026. godine.

Dionice GM-a bile su gotovo nepromijenjene na 28,52 dolara u trgovanju poslije objave, dok je Honda je zatvorila 0,8% u Tokiju prije objave odluke.

(IT mixer)