Kineska kompanija uspjela je da poveća prodaju telefona bez obzira na to što je globalno tržište u opadanju, ali i uprkos višemjesečnim američkim sankcijama.

Huawei je zadržao drugu poziciju, odmah nakon Samsung-a, dok se na trećem mjestu i dalje nalazi Apple. Četvrto i peto mjesto pripadaju Xiaomi-ju i Oppo-u.

Prema istraživanju koje je sprovela analitičarska kuća Strategy Analitics, globalna prodaja telefona je u periodu od aprila do juna opala za 2,6 odsto – 341 milion prodatih telefona.

U tom periodu Samsung je povećao udio na tržištu na 22 procenta, pri čemu je najveći doprinos tom rastu ostvaren u srednjem segmentu. Huawei je uspio da zadrži 17 odsto tržišta, a Apple 11 odsto, prenosi PC Press.

Interesantno je da je na godišnjem nivou, Huawei uspio da podigne svoj udio na tržištu za čak osam odsto, uprkos tome što je posljednjih mjeseci pod oštrim američkim sankcijama.

Pogledajte: Huawei, Google i Tramp – vrteška koja nastavlja da se vrti

Tome je doprineo ogroman rast prodaje u Kini, dok je u Evropi i ostatku svijeta prodaja u blagom padu.

Zašto je to tako obajšnjenje je što u ovom kvartalu Huawei nije u potpunosti osjetio efekte sankcija, pa se to nije previše odrazilo na njihovu prodaju, ali će vjerovatno u narednom periodu to da se promeni.

Iz iste kompanije stiže i procjena da je Apple u ovom kvartalu iskusio pad prodaje iPhone-a od osam procenata.

Napomenuto je i da je ova kompanija nakon prilagođavanja cijena uspjela da stabilizuje svoje pozicije u Kini, kao i na drugim tržištima (prvenstveno u Indiji) gdje je previsoka cijena predstavljala najveću prepreku za kupovinu.

(PC Press)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.