Uprkos američkoj zabrani, Huawei i dalje napreduje ka prvom mjestu na globalnom rangu prodaje pametnih telefona. Kineska grupa posebno se približila Samsungu zahvaljujući vrlo snažnom rastu u Kini.

Od početka godine prognoze ne izgledaju dobro za Huawei. Kineski proizvođač, koji je imao ambiciju postati svjetski broj jedan na pametnim telefonima do 2020. godine, morao je proći veliku zadršku sa američkom zabranom.

U stvari, čini se da kriza kroz koju kineski gigant prolazi od sredine maja samo usporava naizgled veliko napredovanje. Zaista, dok se Huawei uspieo popeti na drugo mjesto postolja prolazeći Apple, kineska grupa nastavlja svoj napredak ka prvom mjestu u 2019. Prema podacima instituta za analizu tržišta Strategy Analytics, koji je preuzeo Korea Herald, Huawei i dalje smanjuje razliku između njega i najveg svjetskog proizvođača pametnih telefona, Samsunga.

Pročitajte još: Oxford Economics objavio pozitivan izvještaj o ekonomskom uticaju Huawei-ja na evropsku privredu

Huawei je 2019. uspio prodati 251 milion pametnih telefona, sa 17,7% tržišnog udjela. Veliki rast u odnosu na 14,4% tržišnog udjela u 2018. Suprotno tome, Samsung je plasirao 323 miliona, za 21,3% tržišnog udjela. Dok je, Apple je 2019. godine prodao samo 193 miliona iPhonea, s tržišnim udjelom od 13,6%.

Iako je Huawei možda patio od američke odluke o zabrani od maja. Mora se reći da je kineska grupa uspjela značajno ojačati u svojoj zemlji. U Kini, Huawei je u trećem tromjesečju 2018. prešao sa 23% tržišnog udjela u 2014. na 40% u istom razdoblju 2019. Povećanje koje se posebno objašnjava marketinškim proračunom koji je eksplodirao u zemlji kako bi se suočio s predvidivim usporavanjem u Evropi.

Ako je Huaweijeva ambicija 2020. postala svjetski prvak na pametnim telefonima, grupa je konačno preispitala svoja očekivanja. Ali ipak planira preuzeti vođstvo, u dužem roku.

(Gizchina)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.