Analitičari Oxford Economics-a u izvještaju navode kako je Huawei u prošloj godini stimulativno djelovao na evropsku privredu kroz direktne i indirektne efekte, a doprinos kompanije snažno raste iz godine u godinu.

 

Prestižna analitička kuća Oxford Economics objavila je izvještaj o ekonomskom uticaju Huawei-ja na evropsku privredu u kojem je izračunato da je u 2018. godini kompanija doprinijela ukupno sa 12,8 milijardi evra bruto društvenog proizvoda Evropske unije i pridruženih zemalja poput Islanda, Norveške i Švajcarske.

U posljednje 4 godine taj je doprinos udvostručen, a na kraju 2018. godine Huawei je izravno ili neizravno putem oprskrbnih lanaca u Europi osiguravao radna mjesta za oko 170.000 ljudi.

Pročitajte još: “Dan samaca”: Alibaba za prvih devet sati, zaradio čak 23 milijarde dolara

“Ovaj izvještaj jasno je istakao našu lidersku ulogu na tržištu. U Huaweiju se bavimo proizvodima i uslugama koje će pomoći Evropskoj uniji u postizanju ciljeva koji se sve češće spominju zadnje vrijeme, a odnose se na digitalni suverenitet te uspostavu snažnog tehnološkog ekosustema na čitavom kontinentu”, izjavio je Abraham Liu, glavni predstavnik Huaweija pri institucijama EU.

Izvještaj Oxford Economicsa izdvaja sljedeće pokazatelje:

– Direktni doprinos Huaweija u iznosu od 2,5 milijarde evra, a koji proizlazi iz operativnih lokacija širom EU, Islanda, Norveške i Švajcarske.

– Indirektni doprinos od 5,4 milijarde evra kroz lanac opskrbe Huaweija koji se proteže kroz 12 evropskih zemalja.

– Inducirani doprinos u iznosu od 4,9 milijardi eva, a koji obuhvaća šire ekonomske koristi od isplate plata i usluga zaposlenima u lancu opskrbe kompanija, koji svoju zaradu troše u maloprodaji.

Huawei se fokusirao na izgradnju brzih i pouzdanih mreža sa vodećim evropskim operaterima te je nastavio s ulaganjima u istraživanje i razvoj novih tehnologija.

Izvještaj Oxford Economics pokazalo je da Huaweijeva 23 istraživačka centra u 12 evropskih zemalja te istraživački programi u kojima učestvuje 140 evropskih univerziteta mogu biti od presudnog značaja za tehnološki uspjeh i suverenitet Evrope.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.