MSI Cubi 5 novi je kompaktni mini računar iz istoimene serije koje je igrom slučaja postalo i prvo kompaktno računalo na tržištu koje se temelji na Intelovim Comet Lake procesorima

 

MSI je obnovio svoju ponudu mini računala iz serije Cubi. Novi model nosi jednostavan naziv – Cubi 5 10M i igrom slučaja prvi je kompaktni računar na tržištu koji je opremljen Intelovim procesorima iz Comet Lake serije. Isprva se mislilo kako će to biti Intelov Frost Canyon NUC, ali kako navedeni još nije predstavljen ta čast je pripala MSI-jevom Cubiju.

Zavisno o potrebama korisnika MSI Cubi 5 računar može se opremiti s procesorima do Core i7 U modela te do 64 GB RAM-a. Cubi 5 ima dva memorijska utora (SO-DIMM) u koje je moguće ugraditi DDR4 memoriju brzine do 2.666 MHz.

Za potrebe skladištenja podataka MSI je osigurao po jedan M.2 i SATA utor, u koje je moguće ugraditi po jedan M.2 SSD ili po jedan 2,5“ SATA SSD ili HDD.

Iako je riječ o računaru kompaktnih dimenzija (124 x 124 x 53,7 milimetara) konektora za spajanje računarne periferije ima dovoljno. S prednje strane kućišta nalaze se po jedan USB 3.2 Type-A i Type-C port (prva generacija) te po jedan 3,5-milimetarski audio port za slušalice i mikrofon.

Pročitajte još: Računar kao kutija šibica na struju | VIDEO

Zadnja strana kućišta ima ukupno sedam portova – po dva USB 2.0 i USB 3.2 porta, jedan LAN port, te po jedan DisplayPort (1.2) i HDMI (1.4) port. Za razliku od drugih mini računara Cubi 5 nema čitač memorijskih kartica.

Prilikom kupovine budući korisnici moći će birati između Wi-Fi (802.11 ac) i Wi-Fi (802.11ax) kartica te između Windowsa 10 u Home ili Pro verziji.

Dimenzije ovog mini računara već smo naveli, ali nismo masu koja iznosi 1,4 kilograma. Cubi 5 10M podržava VESA standard što znači da se može pričvrstiti na monitore koji takođe podržavaju VESA standard.

U tom slučaju uključivanje bilo bi otežano, pa je MSI kao dodatnu opremu dodao i izdvojeno dugme za uključivanje, a koje se s računarom povezuje kablom.

Proizvođač posebno naglašava tihi rad računara koji zbog posebno tihog ventilatora u radu ne stvara buku jaču od 23,6 dBA.

Poređenja radi buka koja se stvara u bibliotekama i prilikom normalnog govora iznosi 40 dBA, odnosno 60 dBA. Detaljnije specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.