Nakon dvogodišnje testne faze u Beču je 24. septembra  2019. u saobraćaj pušten prvi pametni semafor.

Pametni semafor se nalazi na raskrsnici ispred jedne osnovne škole, a automatski se prebacuje na zeleno svjetlo kada se u blizini pojave pješaci koji žele preći ulicu.

Mala kamera koja bilježi kretanje pješaka postavljena je na četiri metra visine, a sistem uz pomoć specijalnog softwarea prepoznaje žele li prolaznici preći raskrsnicu ili ne. To u prosjeku traje dvije sekunde.

Pročitajte još: IFA 2019: Samsung Electronics na sajmu predstavlja širok spektar pametnih proizvoda

Postavljena tehnologija pri tom koristiti samo za prepoznavanje ponašanja kretanja pješaka i neće se koristiti u svrhu nadzora osoba. Vjerovaćemo im 🙂

Svi snimljeni podaci odrađuju se na licu mjesta i potom trajno brišu.

Uz poboljšanje protoka saobraćaja za pješake, novim se sistemom u buduće takođe želi umrežiti i svi semafore u gradu.

Cilj je učiniti ih pametnijima i fleksibilnijima. Semafori bi mogli komunicirati jedan s drugim i time bolje regulisati saobraćaj i smanjiti gužve, na primjer prilikom saobraćajnih nesreća. Sakupljene informacije o saobraćaju slale bi se i na pametne telefone i navigacijske sisteme u vozilima.

Bečki bi semafori trebalo da budu opremljeni sa senzorima za okolinu i vrijeme. Centralni zavod za meteorologiju i geodinamiku (ZAMG) planira postaviti oko 10.000 senzora duž cijelog grada koji bi pridonijeli praćenju temperature, kvaliteta i vlažnosti vazduha, emisije štetnih gasova, buke i drugih parametara.

ZAMG-u će podaci odmah da budu dostupni, pa će pomoći u daljnjem unapređenju kvalitete života u Beču.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.