Trenutno ne postoji ni blizu dovoljno procesorske snage da bi se podržalo virtuelno iskustvo kakvo bi trebalo da bude metaverzum, navode iz kompanije Intel.

Tokom ove godine, mnogo resursa je usmjereno ka tome kako će naredna generacija interneta biti kreirana i kontrolisana. Sada je svoje mišljenje o ovome iznio i Intel.

Intel je potvrdio da bi „metaverzum mogao postati naredna velika platforma nakon interneta i mobilnih uređaja“. Međutim, kompanija je takođe upozorila da je pred nama i dalje dugačak put prije nego što ostvarimo vizuju metaverzuma.

Intel tvrdi da još uvijek nemamo ni blizu dovoljno procesorske snage, koja je potrebna za pokretanje ovakvog virtuelnog iskustva. Tačnije, nismo ni blizu.

„Potrebne su nam za nekoliko nivoa moćnije procesorske mogućnosti, dostupne sa značajno manjim lagom i na velikom broju uređaja različitog formata. Da bi se to omogućilo u velikom obimu, cijelom internet sistemu će biti potrebna velika nadogradnja“, ističe Radža Koduri, ispred kompanije Intel.

Pročitajte još: Nikeland – Nike metaverzum unutar igrice ‘Roblox’

Prema njegovim navodima, zahtjevno je čak i smještanje dvije osobe u virtuelni prostor koji je dovoljno uvjerljiv. Potrebno je smjestiti uvjerljive i detaljne avatare, sa odjećom, kosom, tonovima kože. Sve je potrebno da bude renderovano u realnom vremenu, zasnovano na podacima koji se prikupljaju od 3D objekata u realnom svijetu.

Intelov zvaničnik, na kraju, ističe da se hardverska poboljšanja ne razvijaju dovoljno brzo kako bi se smanjio jaz između resursa koje imamo i onoga što je potrebno za imerzivan metaverzum.

(B92.net)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.