„Čim sjednem za volan odmah se otrijeznim“, klasični izgovor 90% ljudi koji popiju i sjedaju za volan…

 

Svi mi znamo da je definitivno loša vožnja dok ste pod uticajem alkohola. Međutim ima i onih koji su previše popili, a ipak misle da su trijezni ili barem trijezni dovoljno za vožnju, ali to je nešto što istraživači sa Univerziteta u Pittsburghu pokušavaju ispraviti.

Otkrili su da pomoću određenih iPhone senzora, poput ugrađenog akcelerometra, mogu uhvatiti određene osobine korisnika koje bi mogle biti pokazatelj da su previše pijani za vožnju. To se temelji na hodu korisnika, gdje su istraživači utvrdili da postoje određene karakteristike koje su jedinstvene za ljude kada su pijane.

Na osnovu toga testirali su svoju teoriju i otkrili da su u svojim testovima uspjeli postići ocjenu tačnosti od 90%, što je zapravo prilično dobro. Međutim, prije nego što se previše uzbudite, istraživači primjećuju da je to više dokaz koncepcijskog proučavanja, za razliku od stvarnog razvoja aplikacije.

Test je takođe proveden u kontrolisanim uslovima, a istraživači napominju da se to temelji na korisnicima koji stavljaju telefone na donji dio leđa, poput ruksaka ili torbe.  To znači da možda neće biti tako tačno ako osoba drži telefon na nekom drugom mjestu.

(Ubergizmo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.