Italijanski regulator za tržišno nadmetanje izvijestio je da je pokrenuo istragu protiv Mete koja je vlasnik Facebooka, tvrdeći da je u pregovorima s društvom umjetnika o isplati naknada za objavu njihovih djela zloupotrijebila dominantnu poziciju na tržištu.

Italijansko društvo SIAE zastupa glumce, plesače i druge umjetnike, a s Metom je pregovaralo o dodjeli licence za korištenje njihovih autorskih djela na platformama poput Facebooka i Instagrama.

Metine platforme pregovaraju s društvima koja zastupaju umjetnike o uslovima objave njihovih djela i o isplati naknada.

 

Spor između Mete i SIAE-a

 

Ugovor Mete i SIAE-a istekao je u januaru, a pregovori o njegovom produženju zapeli su i Meta je krajem marta na svojim platformama zabranila muziku izvođača koje društvo zastupa.

Muzika članova italijanskog društva više nije dostupna ni u starijim postovima.

Prema mišljenju regulatora, Meta je time iskoristila ekonomsku ovisnost SIAE-a i naštetila njegovoj konkurentnosti. Vlasti napominju da je Meta takođe spriječila muzičare SIAE-a da svoja djela plasiraju na drugim društvenim mrežama.

Američka kompanija spremna je sarađivati s italijanskim vlastima, rekao je glasnogovornik Mete, dodajući da želi postići sporazum koji bi odgovarao za obje strane, prenosi „Al Jazeera“.