Sada se i Bijela kuća i New York Times protive da plaćaju kvačicu za verifikaciju na Twitteru

 

Proteklih nekoliko sedmica mediji su brujali vijestima da mnoge poznate ličnosti odbijaju da plate naknadu Twitteru kako bi verifikovale svoje naloge. Sada se čini da su se mnoge američke institucije i kompanije, uključujući Bijelu kuću i New York Times, pridružile borbi, odbijajući da plate 1.000 dolara mjesečne naknade koju Twitter traži kako bi zadržao kvačicu za verifikaciju na njihovim računima.

Ovaj potez se smatra direktnim odgovorom na nedavno najavljeni plan Twittera, na čijem je čelu milijarder Ilon Mask, da se preduzećima i organizacijama naplaćuje osnovna naknada od 1.000 dolara mjesečno kako bi ostali verifikovani na platformi. Plan je uključivao dodjelu zlatnih bedževa brendovima i kompanijama, dok su sive značke bile rezervisane za državne institucije.

Međutim, mnoge od ovih kompanija i institucija sada su jasno stavile do znanja da neće plaćati naknadu. Portparol New York Timesa Charlie Statlander rekao je u saopštenju da kompanija ne planira platiti mjesečnu naknadu za njihove korporativne naloge na Twitteru. Ovaj stav je ponovila i glavna urednica Los Angeles Timesa Sara Jasin, koja je u pismu redakciji rekla da vlasnik medija neće plaćati pretplatu na Twitter Blue, niti će račun organizacije biti verifikovan.

U internom pismu upućenom osoblju portala Politico stoji i da kompanija neće plaćati pretplatu na Twitter Blue, ali da svako ko želi to može učiniti o svom trošku.

 

Manje oglasa i prioritetni razgovori nisu dovoljan podsticaj

 

Twitter je ranije rekao da bi kupovina kvačice omogućila korisnicima pristup pretplatničkim funkcijama kao što su manje oglasa na njihovoj vremenskoj liniji, kao i prioritetni razgovori na društvenoj mreži. Međutim, čini se da to nije bio dovoljan podsticaj ovim kompanijama i institucijama da iskašljaju naknadu.

Ostaje da se vidi da li će ovaj potez imati ikakvog efekta na rezultat Twittera ili će kompanija pokleknuti pred pritiscima i poništiti svoju odluku. Za sada je jedino sigurno da je rasprava o tome da li platiti ili ne verifikacioni kvačicu daleko od kraja.

Ono što je jasno jeste da je odluka Twitter-a da naplati kvačicu za verifikaciju izazvala veliku kontroverzu i debatu. S jedne strane, mnoge kompanije i institucije smatraju da je nepravedno platiti da bi dobili kvačicu za verifikaciju, dok s druge strane Twitter tvrdi da na taj način mogu pružiti bolje usluge svojim klijentima.

Na kraju krajeva, na pojedinačnim kompanijama i institucijama je da odluče da li će ili ne platiti taksu kako bi dobili kvačicu za verifikaciju. Zanimljivo je i to da, dok Twitter tvrdi da je naknada neophodna za pružanje boljih usluga svojim korisnicima, kompanije i institucije tvrde da ne osjećaju potrebu da plaćaju naknadu kako bi dobili pristup na ove usluge.

Na Twitteru je sada da odluči hoće li ili neće prilagoditi svoju politiku i smanjiti naknadu, ili će je zadržati kakva jeste. Do tada će se debata o verifikacionoj kvačici vjerovatno nastaviti, a biće zanimljivo vidjeti kako će se sve to na kraju odigrati.