Ako još uvijek koristite starije Apple uređaje, vrijeme je da obezbijedite da oni pokreću najnoviju verziju operativnog sistema

 

Ako još uvijek koristite starije Apple uređaje koji ne mogu biti nadograđeni na najnoviju verziju operativnog sistema, postoje neke stvari koje možete učiniti da i dalje iskoristite svoje uređaje. Prvo, preporučuje se da provjerite da li je operativni sistem uređaja nadograđen na najnoviju dostupnu verziju. U ovu svrhu, preporučuje se da se obratite Apple-ovoj podršci ili lokalnom Apple-ovom servisu za dodatnu pomoć.

Drugo, ako se uređaj ne može nadograditi, možete ga još uvijek koristiti za druge aktivnosti, kao što su pregledavanje mreže, pregledavanje web-lokacija i slično. Takođe je moguće da neki od aplikacija koje su bile dostupne na uređaju još uvijek mogu biti korišćene.

Ako još uvijek koristite starije Apple uređaje koji mogu da se nadograde, vrijeme je da obezbijedite da oni pokreću najnoviju verziju operativnog sistema. Kako bi uvjerio korisnike da to učine, Apple planira isključiti pristup uslugama za uređaje koji koriste starije verzije macOS-a 10.13, watchOS 4, iOS/iPad OS 11 i tvOS 11. To će rezultovati time da ti uređaji neće imati pristup App Store-u, Mapama, Siri i drugim Apple-ovim uslugama.

Ne samo da će ti uređaji i dalje moći da pristupe iCloud-u, već je potrebno samo nadograditi uređaj na najnoviju verziju OS-a koja im je dostupna. Na primjer, iOS 11 iPhone mora biti na verziji 11.4.1 za pristup tim uslugama. Apple će obavijestiti pogođene korisnike prije implementacije promjene.

Međutim, za većinu korisnika, uticaj promjene će biti ograničen. Apple-ovi vlastiti podaci pokazuju da većina uređaja koja se aktivno koriste širom svijeta već ima operativne sisteme objavljene u posljednje dvije godine. Zato se preporučuje se da se svi ti uređaji nadograde na najnoviju verziju operativnog sistema koja im je dostupna. To će omogućiti korisnicima da i dalje koriste sve usluge koje nude Apple-ovi uređaji.

 

Obezbijedite krajnje tačke

 

Apple želi da korisnici nadograde na najnoviju verziju operativnog sistema uređaja dok kompanija radi na proširenju svog ekosistema proizvoda.

Kompanija Apple je nedavno najavila da će uskoro zaustaviti podršku za svoje operativne sisteme, kao što su OS X Lion, OS X Mountain Lion, i OS X Mavericks. Ova odluka je donesena radi obezbjeđenja krajnje tačke, što pomaže da se obezbijedi da svi korisnici imaju najnoviju verziju operativnog sistema, koji obezbjeđuje najbolju zaštitu od sajber napada.

Apple je uglavnom zasnovan na inovaciji, pa je logično da se s vremenom promijene i njihovi operativni sistemi. Međutim, postoji i druga strana novčića. Apple će zaustaviti ažuriranje i podršku za svoje operativne sisteme, uključujući i one koji su već na tržištu. To znači da će korisnici koji još uvijek koriste stare verzije OS-a biti izloženi riziku od bezbjednosne ranjivosti.

Ako koristite iPhone, to bi trebalo da bude iOS 14 ili noviji; ako koriste Mac, to bi trebalo da bude macOS Big Sur ili noviji. Ovi operativni sistemi obezbjeđuju najbolju zaštitu od napada, jeftiniji servis i bolja podrška za razvoj softvera.

Kompanija Apple je takođe predstavila i novi paket zaštite nazvan AppleCare+, što omogućava korisnicima da dobiju dodatnu podršku i obezbijede da će njihovi uređaji biti u najboljem stanju. AppleCare+ takođe pruža povrat novca u slučaju da uređaj ne radi kako treba. Ova mogućnost bi trebalo da bude vrlo korisna za korisnike koji nisu u mogućnosti da ažuriraju svoje uređaje ili da ih zamijene za nove.

 

Da li Apple ide ka fundementalnim promjenama?

 

Čini se uvjerljivim, barem kada je riječ o mobilnim uređajima, da bi kompanija možda željela da ograniči podršku za mobilne uređaje na određene porodice procesora. Prvi iPhone čipovi koje je dizajnirao Apple i napravio TSMC počeli su se pojavljivati ​​2014. godine sa iPhoneom 6, koji će nastaviti da pokreće Apple-ove usluge sve dok se nadograđuje na noviji OS.

Očekuje se da će iOS 17 i iPadOS 17 napustiti podršku za iPhone 8, iPhone X, iPad Pro prve generacije i iPad pete generacije kada se isporuče kasnije ove godine. Ovo sugeriše da je Apple definisao svoj period aktivne podrške za iPhone na oko pet godina, što znači da flote moraju biti nadograđene na iPhone XR ili noviji kako bi se pristupilo svim novim funkcijama uvedenim sa iOS 17.

Iako je Apple često dodavao nove mogućnosti i unapređivao performanse svojih procesora, njihova najnovija najava o nadogradnji usluga i aplikacija može dovesti do još većih promjena. Na primjer, Apple može razviti novi procesor koji će biti usmjeren na usluge AI i mašinsko učenje. Ovaj novi čip bi mogao da bude dizajniran za korišćenje u svim uređajima, a ne samo u vodećim iPhone i iPad uređajima.

Ovaj novi procesor bi mogao da podrži usluge koje danas ne postoje. Na primjer, Apple bi mogao da koristi AI da automatizuje fotografisanje i obradu, poboljša performanse aplikacija, ili čak da napravi svoju vlastitu uslugu mašinskog učenja za korisnike. Dizajniranje novog procesora moglo bi da bude prvi korak u dizajniranju AI usluga koje će biti dostupne korisnicima svih Apple uređaja u budućnosti.

Uz sve to, postoje i druge prednosti koje bi Apple mogao da ostvari s novim čipom. Jedna od njih je da bi omogućio kompaniji da uštedi novac tako što bi mogao da smanji broj čipova koje proizvodi u bilo kom trenutku. To bi moglo biti korisno ako Apple želi da izbjegne troškove dizajniranja i proizvodnje različitih čipova za različite uređaje.

Ipak, sve ove spekulacije još uvijek su samo to – spekulacije. Još uvijek ne znamo šta Apple planira za svoje nove čipove ili da li će uopšte biti ponuđene nove mogućnosti. Međutim, ova najava o nadogradnji aplikacija i usluga može biti prvi pokazatelj da Apple razmišlja o nečem više od samo unapređenih performansi.

 

Neural Engine – šta znamo o njemu?

 

Ako je to slučaj, spekulacije su da bi se ovo moglo odnositi na Neural Engine na iPhone uređajima. Većina novih iPhone-a i iPad-a ima Neural Engine, poseban procesor koji modele mašinskog učenja čini zaista brzim, ali malo se javno zna o tome kako ovaj procesor zapravo funkcioniše.

Apple Neural Engine (ili ANE) je vrsta NPU-a, što je skraćenica od Neural Processing Unit. To je kao GPU, ali umjesto da ubrza grafiku, NPU ubrzava operacije neuronske mreže kao što su konvolucije i množenje matrice.

ANE nije jedini NPU koji postoji – mnoge kompanije osim Apple-a razvijaju vlastite AI akceleratorske čipove. Pored Neural Engine-a, najpoznatiji NPU je Google-ov TPU (ili Tensor Processing Unit).

Prvi Neural Engine pojavio se na A11 procesoru u iPhoneu X, uređaju za koji se očekuje da nema podršku za iOS 17. Zanimljivo je primijetiti da je Engine imao dva jezgra koji su mogli izvesti do 600 milijardi operacija u sekundi.

Ovo je dovelo do velike nadogradnje u A12, koji je imao osam jezgara i mogao je da podnese do 5 triliona operacija u sekundi, sa velikim implikacijama za kreativce. Neural Engine u sadašnjim iPhone uređajima ostvaruje 17 triliona operacija u sekundi, a mi nemamo pravi uvid u to šta će sljedeći čip da isporuči.

(IT mixer)