Nedavno je objavljeno da je jedan jutjuber iz Japana osuđen na dvije godine zatvora (uz uslovnu kaznu od pet godina) zbog postavljanja video snimaka igara i anime sadržaja na internetu. U članku objavljenom na AnimeCorner.me, navedeno je da je 53-godišnjem jutjuberu – Shinobu Yoshidi – takođe izrečena novčana kazna od milion jena (oko 7,000 dolara).

Izvještaji kažu da je Yoshida osuđen zbog dijeljenja igranja Steins:Gate na internetu i zbog emitovanja uređenog anime sadržaja. Ova presuda označava prekretnicu u zakonu o povredi autorskih prava, jer je Yoshida navodno postao prva osoba koja je osuđena za ovakav specifičan čin deljenjem video snimaka igara.

Može delovati šokantno, ali Yoshidu su priveli pred sud zbog deljenja samo tri video snimka na YouTube-u između kraja 2019. i početka 2022. godine – i to su bili snimci igranja igre objavljene 2011. godine.

Sa strane tužilaštva, tvrdilo se da je Yoshida prešao granicu jer su njegovi video snimci otkrili previše o igri – konkretno, završetak. Naglašeno je da, pošto je ova ‘igra’ virtuelni roman, ljudi mogu jednostavno gledati Yoshidin video umesto da kupe i igraju igru, čime finansijski utiču na njenog developera.

U izjavi, zaštita protiv Yoshide je navela:

„Ovo je bio zlonajmeran čin koji je gazio napore stvaranja sadržaja.“

Yoshida je takođe osuđen zbog deljenja namjerno uređenog anime sadržaja. Njegova uslovna kazna od pet godina znači da, sve dok ne ponovi delo u tom periodu, neće odležati zatvorsku kaznu od dvije godine.