Nakon raznih regulativa i zakona proizvođači elektronske opreme počeli su da omogućavaju da dođete do rezervnih dijelova za samostalnu popravku

 

Logitech, Samsung, Apple i ostale kompanije omogućili su korisnicima svojih uređaja da dođu do originalnih rezervnih dijelova za samostalnu popravku, a sada se na taj potez odlučio i Microsoft. Microsoft počinje da nudi rezervne dijelove za svoje Xbox kontrolere, kao i oficijalna uputstva kako da korisnici samostalno izvrše popravke.

Iako Microsoft u ponudi ima desetak modela kontrolera, radi se samo o dva suštinski različita modela – Wireless Controller i Elite Wireless Controller Series 2. Sve ostalo su samo različita brendiranja i kolorne varijante pomenutih modela. Za oba modela, korisnici će biti u mogućnosti da kupe različite rezervne dijelove, uključujući kućišta, dugmiće, štampane ploče i motore.

Cijena standardnih kontrolera za Xbox Series S i X košta između 50 i 80 dolara, u zavisnosti od verzije i prodavca, dok Elite Series 2 kontroleri koštaju od 130 do 180 dolara (ukoliko kupujete verziju sa svim implementiranim kontrolama), ističe ExtremeTech.

U zavisnosti od kvara, rezervni dijelovi koštaju nešto manje od kupovine novog kontrolera pa ukoliko je samo jedna komponenta pokvarena, popravka se isplati. Ukoliko su pokvarene dve ili više komponenti, onda je već isplativija kupovina novog kontrolera.

 

Kako do jeftinijije varijante zamijene dijelova?

 

Preko iFixit portala imate mogućnost da dobijete jeftiniju varijantu zamijene dijelova. Ovde se nude i dijelovi sklopova komponenti, a ne cijele komponente kao što ih nudi Microsoft. To pojeftinjuje popravku, ali zahtijeva više stručnosti.

Dijelovi koje je ponudio Microsoft mogu se zamijeniti samo sa odvijačem i praćenjem uputstva u PDF ili video formatu, dok dijelovi koje nudi iFixit mogu da zahtijevaju od korisnika lemljenje i druge tehničke operacije.

U svakom slučaju, dobro je da postoje alternative, pa će svako od korisnika, prema svom znanju, budžetu i stepenu truda koji želi da uloži, moći da pronađe odgovarajući dio za svoj Xbox kontroler.

(IT mixer)

https://www.youtube.com/watch?v=QIs764A_kh8&t=1s