Skraćenice kriju odgovor – 4K, 8K, HDR, HDMI, LED, OLED

 

Navigacija kroz „more“ ponude televizora sa ravnim ekranima kojih su pune prodavnice bele tehnike, čini se, teža je nego ikad prije.

Iako mnogi današnji televizori imaju kvalitet slike koji je bio nedostižan prije samo nekoliko godina, pronalaženje baš onog koji vama treba među desetinama modela gotovo identičnog izgleda sa razlikama koje su ponajviše kroz njihovu cijenu zahteva ozbiljnu vještinu.

Prema kolegama sa portala Engadget, ovo su elemetni na koje treba obratiti pažnju:

 

Veličina televizora

 

Osim cijene, veličina je veliko pitanje koje treba uzeti u obzir. Pod pretpostavkom da imate prostora, najveći mogući uređaj koji možete da priuštite je uvijek dobra opcija. Ultra HD televizori imaju tako visoku rezoluciju da je čak i ako sjedite blizu nemoguće videti pojedinačne piksele, a uz modernu tehnologiju čak i stariji HD sadržaji izgledaju dobro na velikom ekranu. Za većinu između 50 i 60 inča biće dovoljno, ali imajte u vidu da prelazak sa 55-inčnog televizora na 65-inčni dodaje gotovo 40 procenata površine ekrana.

 

Rezolucije televizora 4K, HDR i 8K

 

Jedno od najlakših pitanja koje možete rešiti je odabir rezolucije. 4K televizori „spakuju“ više od osam miliona piksela na ekran, u poređenju sa dva miliona za 1080p. Tehnologija je tako jeftina za proizvodnju u ovom trenutku da će gotovo svaki veliki televizor o kojem razmišljate biti 4K, a sa Ultra HD video fajlovima moći ćete da zaista uživate u njoj. Možda ćete se naći u iskušenju da se odlučite za 8K, ali za postizanje maksimuma od 33 miliona piksela biće potreban velik ekran, vrhunski sadržaj i budžet koji je često van domašaja.

Stvari se malo zakomplikuju kada je u pitanju druga skraćenica – HDR. Visoki dinamički raspon (HDR) može učiniti više za ugođaj gledanja filmova, TV emisija i igara na vašem televizoru i od same 4K rezolucije. Ona donosi više boja i veći kontrast između najmračnijih i najsjajnijih dijelova slike.

 

LED vs OLED

 

Za manje ili jeftinije televizore srednjih i nižih cijena, na raspolaganju su LCD ili LED. Većina boljih raspoloživih ekrana koristi LED diode iza ekrana. Sa malo više novca, OLED postaje opcija. Za razliku od LED-a, izvor svjetlosti je ugrađen u svaki piksel, omogućavajući daleko precizniju kontrolu.

 

Ostalo

 

Još jedna stvar koju treba razmotriti je da li ćete i koliko uređaje koristiti za igranje zahtjevnih video igara, kod kojih je bitan svaki milisekund odziva ekrana. HDMI 2.1 bi mogao da dodatno pomogne da se smanji lag pri osvježavanju, većina trenutnih televizora ima HDMI 2.0. Kada već govorimo o HDMI-u, morate ozbiljno razmisliti o tome šta sve želite da priključite na TV. Neki uređaji niskog i srednjeg cjenovnog opsega, posebno manji, imaju tek jedan ili dva HDMI ulaza. Oni se mogu brzo popuniti, pa bi potraga za TV-om koji ima više ulaza mogla da donese dodatnu fleksibilnost u budućnosti.

 

Pametan TV ili ne? Koji je OS za televizore najbolji?

 

Kada su u pitanju pametni televizori, danas postoji veliki broj opcija između kojih možete da birate. Jedna od bitnih karakteristika o kojoj bi trebalo voditi računa jeste operativni sistem na kom radi televizor.

Ne samo da mnogi proizvođači imaju svoje OS-ove, tu je i Android koji sa svojim operativnim sistemom sve više „uzima“ tržište i na ovom planu.

Uz to, tu su i dodaci za TV aparate koji i običan televizor pretvaraju u pametan.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.