Koenigsegg je razvio Quark EV elektromotor za pogon automobila koji ima nevjerovatne performanse za svoju veličinu

 

Koenigsegg se kreće prema električnom pogonu u svojoj liniji hiperautomobila i sad je najavio i svoj prvi, najmoderniji Quark EV elektromotor kao dio tog prelaznog perioda.

Kao i kod mnogih drugih Koenigsegg-ovih inovacija, poput 3-cilindričnog Freevalve motora jačine 600 konjskih snaga u nadolazećoj Gemeri, tako i njihov prelazak na električan pogon donosi nešto što se savršeno uklapa u njihove jedinstvene i vrhunske zahtjeve.

Spomenuti Quark elektromotor, koristi dizajn koji Koenigsegg naziva „raxial flux“. Motor je dizajniran da smanji ravnotežu između prednosti snage dizajna motora s radijalnim protokom i prednosti zakretnog momenta dizajna motora s aksijalnim protokom.

carVertical banner - sponsored

Koenigsegg razvio Quark elektromotor za automobile

Prednost tog pristupa dizajnu jest što stvara motor s idealnim balansom momenta i snage, koji zahtijeva manje komplikovan prenos za smanjenje izlazne snage, uštedu težine i smanjenje gubitaka u pogonu.

 

Okretni moment od preko 600 Nm

 

Rezultat je kompaktni motor sposoban da proizvede do 335 konjskih snaga i okretni moment od preko 600 Nm, uz težinu od samo 30 kilograma.

Dizajniran je tako da se upari s vrhunskim „Davidovim“ 6-faznim inverterom kako bi se napravila pogonska jedinica Terrier, koja zapravo kombinuje dva Quark motora jedan do drugog kako bi se stvorila nevjerojatno kompaktna pogonska jedinica s vektorskim okretnim momentom sposobnim da razvije čak 670 konjskih snaga.

Koenigsegg tvrdi da je to pogonska jedinica s najgušćom snagom/zakretnim momentom i vektorskim momentom u industriji električnih vozila.

„Mali motori s velikim brojem okretaja mogu da imaju veći omjer vršne snage i težine, ali im je potreban prenos u većini aplikacija kako bi postigli željeni izlazni broj okretaja i okretnog momenta, uzrokujući gubitak energije i povećanje težine i složenosti za obavljanje istog posla“, kaže Christian von Koenigsegg, izvršni direktor kompanije.

Quark-ov „raxial flux“ dizajn pomaže da eliminiše taj problem kompromisom između snage i zakretnog momenta u temeljnom dizajnu motora.

„Quark je dizajniran da pojača raspon malih brzina Gemere, gdje vam je potreban, za brutalno ubrzanje. ICE se tada fokusira na raspon velikih brzina. Ono što to znači u smislu performansi za Gemeru jest veliki udar snage praćen kontinuiranim rekordnim ubrzanjem do 400 km/h bez ikakvih gubitaka okretnog momenta ili snage“, kaže Dragos-Mihai Postariu, menadžer dizajna električnih motora u Koenigsegg-u.

Fotografija novog Koenigsegg-ovog električnog motora pored limenke napitka od 330 ml pokazuju koliko je Quark motor zapravo mali za svoju izlaznu snagu.

(The Drive)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.