Kina prednjači sa implementacijom 5G tehnologije, ali koliko će im se isplatiti?

 

5G predstavlja kapitni projekat koji će imati uticaja na čitav svijet, a predstavlja kvantni skok u odnosu na trenutni 4G. Ono što zanima sve je kada će 5G najzad postati realnost, a ona se najprije očekuje upravo na najvećem svjetskom tržištu – u Kini.

U potrazi za odgovorom je bila i finansijska kompanija Credit Suisse prema čijem izvještaju toko 2020. godine možemo očekivati oko 290 miliona isporučenih 5G mobilnih telefona, koji će pružati značajno brži protok podataka, ali i dramatično nižu potrošnju baterije. Sve ovo pod uslovom da telekom operateri nađu način da isplate investiciju u 5G.

Prve isporuke 5G opreme su u toku, a Kina je čak i ispred projektovanog plana sa 150,000 isporučenih baznih stanica tokom 2019. (od projektovanih 136,000) i očekivanih između 600,000 do čak 1.2 miliona u 2020. zavisno od mogućnosti operatera da isprate potražnju.

 

Apple bi mogao prodati najviše 5G telefona

 

Istraživanje Credit Suisse ukazuje da bi najviše 5G mobilnih telefona mogao prodati Apple sa čak tri 5G iPhone modela, dok bi Huawei mogao isporučiti između 80 i 100 miliona komada. Potražnja očigledno postoji, ali problem leži u isplativosti investicije za mobilne operatere. Ulaganja u osnovna sredstva su oko dva puta viša za 5G opremu u odnosu na 4G, a pored toga, potrošnja energije je između dva i tri puta veća. Sa druge strane, upitno je koliko su korisnici spremni da plate više kako bi imali 5G.

Pročitajte još: Da li će “crna lista” na koju je Tramp stavio Huawei postati manje crna za kinesku kompaniju?

Nova mreža nudi dramatično veće brzine, omogućujući razne real-time primene koje nisu prethodno bile moguće, u medicini, zabavi i drugim oblastima. Takođe, značajno niže kašnjenje signala će omogućiti i razvoj autonomnih automobila sa međusobnom komunikacijom radi sprečavanja sudara i poboljšanja protoka saobraćaja. Bežična komunikacija bi mogla postati znatno priusutnija u svim segmentima, čak i tamo gdje je danas nema.

 

Međutim, da li su ljudi spremni izdvojiti više novca za veće brzine?

 

Vjerovatno ne, makar ne za one servise koje trenutno koriste. Korisnici su spremni da plate za više podataka ili veću brzinu, ali vjerovatno ne toliko da pokriju velike troškove investicije, poput npr. 100 milijardi dolara koliko je uložio Verizon. Umjesto toga, verovatnije je da će biti spremni da se pretplate na nove usluge poput gore pomenutih automobilskih i medicinskih usluga. Dakle ne za brzinu ili puno podataka, već za nešto potpuno novo što do tada nije bilo dostupno.

Za sada, ostaje nam da za početak pratimo razvoj ove tehnologije u Kini i vidimo kako će se stvari odvijati tamo. Prema Credit Suisse infrastruktura će biti spremna tokom 2020. za pravi test u realnim uslovima.

(Benchmark / Tech Republic)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.