Računari (AI) postaju sve bolji u pisanju sopstvenog koda, ali softverski inženjeri možda još ne moraju da brinu o gubitku posla.

DeepMind, britanski laboratorij za vještačku inteligenciju koji je Google kupio 2014. godine, objavio je u srijedu da je kreirao dio softvera pod nazivom AlphaCode koji može kodirati jednako dobro kao i prosječni programer.

 

Čovjek je još uvijek „svjetlosnim godinama“ ispred mašine

 

Firma sa sjedištem u Londonu testirala je AlphaCodeove sposobnosti u konkurenciji kodiranja na Codeforces – platformi koja omogućava ljudskim koderima da se takmiče jedni protiv drugih.

„AlphaCode se nalazi na približno nivou srednjeg konkurenta, što je prvi put da je sistem za generisanje AI koda dostigao konkurentan nivo performansi na takmičenjima u programiranju“, rekao je DeepMind tim koji stoji iza alata u blog postu.

Ali kompjuterski naučnik Dzmitry Bahdanau napisao je na Tviteru da je kodiranje na ljudskom nivou „još uvek udaljeno svetlosnim godinama“.

„Sistem [AlphaCode] se nalazi iza 54,3% učesnika“, rekao je on, dodajući da su mnogi od učesnika srednjoškolci ili studenti koji tek usavršavaju svoje vještine rješavanja problema.

Bahdanau je rekao da bi se većina ljudi koji čitaju njegov tweet mogla „lako istrenirati da nadmaše AlphaCode“.

Istraživači pokušavaju da nauče kompjutere da pišu kod decenijama, ali koncept tek treba da uđe u mejnstrim, delom zato što AI alati koji su namenjeni za pisanje novog koda nisu bili dovoljno svestrani.

Naučnik istraživanja AI, koji je radije ostao anoniman jer nisu bili ovlašteni da javno govore o ovoj temi, rekao je za CNBC da je AlphaCode impresivno tehničko dostignuće, ali je potrebna pažljiva analiza vrste zadataka kodiranja u kojima se dobro snalazi, u odnosu na one koje nema.

 

AI kao alat za pomoć software programeru

 

Ovaj naučnik je rekao da vjeruju da će alati za AI kodiranje kao što je AlphaCode vjerovatno promijeniti prirodu uloga softverskog inženjeringa kako sazrijevaju, ali složenost ljudskih uloga znači da mašine neće moći obavljati posao u cjelosti još neko vrijeme.

“Trebalo bi o tome razmišljati kao o nečemu što bi moglo biti pomoćnik programera na način na koji je kalkulator nekada mogao pomoći računovođi”, rekao je Gary Marcus, AI profesor na Univerzitetu New York, za CNBC.

DeepMind je daleko od jedine tehnološke kompanije koja razvija AI alate koji mogu pisati vlastiti kod.

Prošlog juna, Microsoft je najavio AI sistem koji može preporučiti kod za software programere koji ga koriste dok rade.

Sistem, nazvan GitHub Copilot, zasniva se na izvornom kodu postavljenom na GitHub, koji je Microsoft kupio 2018. godine, kao i na druge web stranice.

Microsoft i GitHub razvili su ga uz pomoć OpenAI, istraživačkog pokretača AI koji je Microsoft podržao 2019. GitHub Copilot se oslanja na veliku količinu koda u mnogim programskim jezicima i ogromnu moć Azure računarstva u cloud-u.

Nat Friedman, izvršni direktor GitHuba, opisuje GitHub Copilot kao virtuelnu verziju onoga što kreatori softvera zovu programer u paru – tada dva programera rade rame uz rame na istom projektu. Alat pregleda postojeći kod i komentare u trenutnoj datoteci i nudi jednu ili više linija za dodavanje. Kako programeri prihvaćaju ili odbijaju prijedloge, model uči i vremenom postaje sofisticiraniji.

Softver čini kodiranje bržim, rekao je Friedman za CNBC. Stotine programera na GitHub-u koriste Copilot funkciju cijeli dan dok su kodirali, a većina njih prihvaća prijedloge i ne isključuje tu funkciju, rekao je Friedman.

 

„Savršen kod“ ne postoji

 

U zasebnom istraživačkom radu objavljenom u petak, DeepMind je rekao da je testirao svoj softver u odnosu na OpenAI tehnologiju i da je imao sličan učinak.

Samim Winiger, istraživač umjetne inteligencije iz Berlina, rekao je za CNBC da svaki dobar kompjuterski programer zna da je u suštini nemoguće stvoriti „savršen kod“.

„Svi programi su manjkavi i na kraju će propasti na nepredvidive načine, zbog hakova, grešaka ili složenosti“, rekao je.

„Stoga, kompjutersko programiranje u većini kritičnih konteksta je u osnovi stvaranje ‘fail safe’ sistema koji su ‘odgovorni’.“

IBM je 1979. godine rekao da „računari nikada ne mogu biti odgovorni“ i „dakle, računar nikada ne smije donositi upravljačke odluke“.

Winiger je rekao da je pitanje odgovornosti koda u velikoj mjeri zanemareno uprkos izvikanosti oko AI kodera koji nadmašuju ljude.

„Da li zaista želimo da hiper-složeni, netransparentni, neintrospektivni, autonomni sistemi koji su u suštini nerazumljivi većini i neprebrojni za sve da upravljaju našom kritičnom infrastrukturom?“ upitao je, ukazujući na finansijski sistem, lanac snabdevanja hranom, nuklearne elektrane, sisteme naoružanja i svemirske brodove.

(CNBC)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.