30. jul je datum kada će novi Helio G90 čipset biti zvanično „lansiran“. Može li da se da se takmiči sa Snapdragon 855+?

Tajvanska kompanija može da se pohvali da je stvorila gejmerski čipset koji će imati odličnu grafiku i koji bi trebalo da se takmiče sa Qualcommovim novim Snapdragonom 855+.

Iako mnogi sumnjaju da bi se Helio G90 mogao nalaziti u rangu sa SD855+, možda su pronašli formulu u MediaTeku, koja će se bar približiti Snapdragon čipsetima.

Ovo neodoljivo podsjeća na trku u oblasti procesora za računare između Intel-a i AMD-a, kao i trku za grafičke kartice između Nvidije i AMD-a.

Huawei predstavio 7nm HiSilicon Kirin 810 čipset

Ali kao što se kaže – svaki proizvod ima svog kupca, tako da ne sumnjamo da će Helio G90 biti ugrađen u brojne pametne telefone sa vrha lanca mobilnih telefona.

MediaTek Helio G90 čipset bi mogao da bude baziran na Helio P90 čipsetu, koji ima CPU sa dva Cortek-A75 jezgra (2.2GHz) i šest A55 jezgara (2.0GHz).

Što se GPU tiče, to je Imagination PoverVR GM9446 (970MHz), koji obećava poboljšanje od 15% u odnosu na Mali-G72 MP3 koji se koristi u Helio P70.

Da li će G90 imati isti GPU? To ne možemo znati. Gaming pametni  telefoni postaju sve popularniji i mnogi proizvođači imaju modele za gaming. Oni uglavnom imaju poboljšane rashladne sisteme i modove igranja, dok su čipovi u ovim uređajima u suštini isti kao oni u ‘običnim’ vodećim modelima.

Sada, sa predstojećim MediaTek Helio G90 i Qualcomm Snapdragon 855 Plus čipsetima, gaming pametni telefoni će konačno dobiti čipsete napravljene samo za igranje.

Zvanična prezentacija ovog veoma zanimljivog čipseta biti održana u Šangaju 30. jula.

(IT mixer/Racunalo.com)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.