Fleksibilni, pametni telefoni još uvijek nisu prisutni na tržištu, iako bi prema nekim pretpostavkama trebali biti.

Razlog za njihovo nepojavljivanje leži u problemima sa kojima se Samsung i Huawei susreću. Ali to bi trebalo uskoro da se promjeni!

Ako sve prođe dobro, osim Samsunga i Huaweija na tržištu, trebalo bi da vidimo i Sony-jevog „fleksibilca“!

 

Sony uči na greškama Huawei-ja i Samsunga

 

Ako ste malo pratili vijesti o fleksibilnim pametnim telefonima, vidjeli ste da je Samsungova južnokorejska kompanija sa svojim Samsung Galaxy Fold i kineskim gigant Huawei sa Huawei Mate X donedavno jedine kompanije koje su radile na revitalizaciji fleksibilnih smart telefona.

Ali, kako se stvari rijetko odvijaju glatko, tako ni u ovom slučaju nisu išle glatko. Samsung Galaxy Fold je imao svoje probleme, Huavei Mate X je imao svoje.

Huawei odlaže pokretanje Mate X sklopivog telefona

Svi ovi problemi doveli su do toga da ćemo morati da sačekamo još pre nego što vidimo ova dva modela uređaja na tržištu. Sony je ovu vrstu događaja prepoznao kao priliku i počeo da radi na razvoju sopstvenog, fleksibilnog, pametnog telefona.

 

„Curenje“ informacija potvrđeno je spekulacijama

 

Zahvaljujući najnovijim „curenjem“ informacija od strane Maka J. (koji je na Tvitteru poznat kao @Samsung_News_ na Twitteru), pretpostavke o stvaranju Sony-jevih tiltera su se pokazale tačnim. Sony zapravo radi na fleksibilnom uređaju, a datum kada bismo mogli da vidimo taj uređaj na tržištu određeniji od datuma vezanih za Huawei ili Samsung savitljivi telefon.

 

Tehničke specifikacije

 

Sony-jev fleksibilan pametni telefon će se zvati Sony Xperia F. Nije bilo filozofije, Sony je odlučio da koristi ime koje već koristi za svoje pametne telefone, i to je to. Pored naziva, saznale su se još neke informacije, kao što su tehničke specifikacije uređaja (ili njihov dio).

Sony Xperia F će ukrašavati novo dizajnersko rješenje koje je sada poznato kao „Nautilus“. S obzirom da će to biti flagship uređaj, takve specifikacije bi takođe trebale da ga prate.

Qualcomm Snapdragon 855, 3.200 mAh baterija, 5G mrežni modem i zum kamera do deset puta je ono što bi trebalo da bude okosnica Sony Xperia F.

Iz informacija koje su nedavno procurile, takođe smo saznali kad bi uređaj trebao da se nađe na tržištu . Ako su ove informacije tačne, Sony Xperia F bi trebao biti na tržištu ili na kraju ove ili početkom 2020. godine.

Držimo palčeve za ovo, a bar je Sony poznat da za njega nema kašnjenja i nepredviđenih problema.

Informacije koje imamo su zapravo prve tačne informacije dostupne za Sony-jev, fleksibilni, pametni telefon.

Uprkos činjenici da možemo biti sigurni da će tržište fleksibilnih pametnih telefona doživjeti neku vrstu „buma“ u godinama koje dolaze, i da će se Android dobro prilagoditi toj promjeni, poenta je u tome: da li će nam fleksibilni, pametni telefoni zaista trebati ove ili početkom sljedeće godine?

Koliko će posjedovanje takvog uređaja biti odraz potrebe korisnika a koliko pokazivanje imidža? Na ova pitanja će se odgovoriti kada budemo imali priliku da koristimo takve uređaje.

(IT mixer/PCChip)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.