Južnokorejska kompanija PiQuant i njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz sprečavaju vozače da pokrenu automobil ako su pod dejstvom alkohola

 

Mercedes je zainteresovan da uvede tehnologiju južnokorejske kompanije PiQuant, koja će da spriječi pijane vozače da pokrenu automobil.

Za razliku od sličnih senzora koji testiraju dah vozača, nova tehnologija će provjeravati da li je vozač pijan skeniranjem otiska negovog prsta, prenosi portal Business Korea.

PiQuant je korejska kompanija koja razvija uređaje i rješenja za detekciju i mjerenje komponenti zasnovane na spektroskopiji, te je razvila tehnologiju za mjerenje koncentracije alkohola u krvi koristeći samo kontakt prstima.

carVertical banner - sponsored

PiQuant provodi proof of concept (PoC) sa Mercedes-Benz. Tehnologija PiQuant-a može se koristiti za sprečavanje vožnje u pijanom stanju sprečavanjem pokretanja automobila ili prelaska u autonomni režim vožnje kada pijani vozač prstom pritisne dugme za paljenje.

Pored PiQuant-a i južnokorejska kompanija kompanija JD Solution je u saradnji sa Mercedes-Benz Korea razvila nezavisni modul zvučne zone za vozila. Nezavisna zvučna zona je tehnologija koja prenosi specifične zvukove kao što su upute za navigaciju i muzika do sjedišta. JD Solution ima usmjerenu akustičnu tehnologiju koja pomiče smjerove zvuka na jedno mjesto i šalje čist zvuk dalje.

 

Šta je proof of concept (PoC)?

 

Preduzeća i preduzetnici često odmah uskaču u razvoj proizvoda kako bi svoja rješenja pokrenuli što je prije moguće. To je rizičan potez koji može završiti neuspjehom.

Put do uspješnog lansiranja novog softverskog proizvoda počinje sa dokazom koncepta (proof of concept). To je metodologija testiranja razvoja softvera koja pomaže preduzećima da donesu racionalne odluke o kreiranju novog softverskog proizvoda i definišu njegovu budućnost. Ova početna provjera povećava šanse za stvaranje korisnog softverskog rješenja koje će ljudi iskreno voljeti da koriste.

Uspjeh softverskog alata prevazilazi prvobitnu ideju proizvoda. Ako je loše testiran i usklađen sa potrebama tržišta, možda ćete na kraju uložiti mnogo vremena i novca u proizvod koji se može pokazati beskorisnim i jednostavno se neće prodati. Uz proof of concept, dobijate dokaz da je vaša ideja izvodljiva, kao i objašnjenje kako će funkcionisati i zašto je vrijedno finansiranja.

(IT mixer)