Neki korisnici Gmail-a sada mogu jednostavno da odjave email određenih pošiljalaca jednim klikom na „Unsubscribe“ dugme

 

Namjensko „Unsubscribe“ dugme u Gmail-u, prikazano plavom bojom ispod naslova emaila, pojednostavljuje proces, eliminišući potrebu da se korisnici kreću kroz više koraka kako bi onemogućili email od određenih pošiljalaca.

Google je predstavio prilagođenu funkciju „Unsubscribe“ u aplikaciji Gmail za iOS, koja korisnicima olakšava isključivanje neželjenih e-poruka. Redizajnirano dugme napušta suptilnu verziju iz 2014. sa jednostavnim sivim tekstom i podvučenom linijom.

Ranije su korisnici morali pristupiti  opciji „More“ na vrhu prozora poruke, nakon čega slijedi pomicanje prema dolje da biste pronašli i odabrali opciju za odjavu. Sa novim ažuriranjem, proces odražava web verziju Gmaila, nudeći intuitivnije i direktnije rješenje za upravljanje pretplatama na e-poštu na iOS uređajima.

Ova funkcija je trenutno u fazi postepenog uvođenja za korisnike iOS-a, što označava „presedan“ od Google-ove uobičajene prakse da nove funkcije prvo debituju na Android uređajima. Iako nema zvanične potvrde plana uvođenja za Android, očekuje se da će dugme „Unsubscribe“ postati dostupno Android korisnicima u narednim sedmicama.

 

Prag za spam

 

U oktobru je Google postavio prag za stopu spama za slanje bulk e-mailova. Kompanija je praktično govorila kompanijama i grupama koje šalju više od 5.000 Gmail poruka dnevno da taj broj smanje. To je dio Google-ovog plana da drži neželjene poruke pod kontrolom.

Od februara 2024. godine, slanje bulk emailova će zahtjevati da korisnicima Gmail-a pruži jednostavan način za odjavljivanje iz njihovih lista slanja, uz jednostavno dugme za odjavu sa jednim klikom. Ali ako koristite Gmail na web-u, već ste možda primijetili prominentnu novu opciju za odjavljivanje.

Za razliku od prethodne suptilne verzije iz 2014. godine, ovo bold dugme zahtjeva potvrdu prije nego što Google preuzme inicijativu da vas odjavi slanjem e-maila sa vašeg naloga.

Dodatno, kada pređete mišem preko poruke u svom inbox-u, ova prečica se pojavljuje i sa desne strane, prije opcija za arhiviranje i brisanje.

 

Jačanje bezbjednosti

 

Osim toga, Google je nedavno najavio značajno ažuriranje svoje politike neaktivnih računa, koja je već implementirana ranije ovog mjeseca.

Tehnološki gigant je otkrio da će izbrisati Google naloge koji su ostali nekorišćeni ili kojima se nije pristupilo najmanje 2 godine, uključujući povezane sadržaje kao što su Gmail, Photos, Drive, Contacts i još mnogo toga.

Ovaj strateški potez dio je sveobuhvatne Google-ove inicijative za jačanje bezbjednosti, prepoznajući da zastarjeli ili neaktivni nalozi predstavljaju povećanu ranjivost na kompromise.

(IT mixer)