CES 2022: Microsoft i Qualcomm najavljuju saradnju na razvoju čipa proširene stvarnosti

 

Microsoft i Qualcomm najavili su tokom sajma CES u Las Vegasu zajedničku saradnju u razvoju čipova proširene stvarnosti (AR), koji bi trebalo da se nalaze u jednostavnim uređajima kao što su AR naočare.

Ali to nije sve. Kompanije su najavile planove za integraciju svog AR softvera, Microsoft Mesh i Snapdragon Spaces XR (Mixed Reality) razvojne platforme.

Krajnji cilj je biti prisutan u metaverzumu, kada je u pitanju život u punom smislu. Dakle, ništa se ne prepušta slučaju i radi se unaprijed, sa dugoročnim pogledima.

Prema Qualcomm-ovom saopštenju za štampu o planiranoj saradnji, kompanije će raditi na AR-u i u potrošačkom i u poslovnom sektoru. Nedavno se Microsoft fokusirao na svoje AR / XR rezultate, kao i na metaverzum i poslovni sektor. Qualcomm je takođe izneo viziju za IoT Next kao jedan od načina na koji planira da učestvuje u metaverzumu.

Treba napomenuti da je Microsoft u prošlosti bio u partnerstvu sa Qualcomm-om na razvoju prilagođenih SK1 i SK2 čipova za Surface Pro Ks uređaje zasnovane na ARM-u. Mnoge AR / XR slušalice, kao što su Meta / Facebook Oculus Kuest i HoloLens 2, napravljene su sa Qualcomm-ovim Snapdragon čipovima.

Microsoft je takođe sarađivao sa Qualcomm-om kako bi pokušao da stvori zamah za ARM-bazirane Windows računare, ali taj napor nije otišao daleko u smislu udjela kupaca ili tržišnog udjela u industriji, tako da je sve nekako „eksplodiralo“.

Microsoft Mesh, za one kojima je potreban brzi podsetnik, je platforma mješovite stvarnosti (MR) koju pokreće Azure i dizajnirana da stvori osjećaj zajedničkog prisustva na raznim uređajima.

Microsoft je govorio o Mesh-u na konferenciji Build Developer prošlog proljeća. Tokom jeseni je najavio planove da uvede Mesh u Teams, što znači da se radi mnogo integracije, a samim tim i navikavanje korisnika na novinu…

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.