Microsoft je u oktobru prošle godine najavio Edge internet pregledač za Linux, a u maju ove godine je krenuo s beta testiranjem, da bi s krajem oktobra stigla stabilna verzija dostupna svim korisnicima Linuxa

 

Edge za Linux je fino „ispoliran“, osvježen i nekako udaljen od nespretnog i nepotrebno komplikovanog Microsoft-ova stila.

Ako znamo koliko je popularan Chromium, na kojem se bazira Edge, sve bi trebalo da radi besprijekorno i na Linux-u.

Uostalom, ovo je odličan potez za Microsoft zbog činjenice da im je potrebno da prikupljaju korisnike gdje god je to moguće. naročito ako se u obzir uzme aktuelna dominacija Google Chrome-a. Taj browser čini oko 70 posto tržišta pa se ostali bore „za mrvice“.

Edge je na drugom mjestu, tek sa nešto više od deset posto udjela. Dakle, ono što se za Microsoft isplatilo, a zbog čega je ove godine istisnuo Mozillin Firefox s drugog mjesta, jest spomenuti Chromium.

Najprije jer podsjeća na Chrome, nudi praktički sve ekstenzije kao Chrome, ali nudi i viši stepen bezbjednosti, odnosno privatnosti. Ujedno, nešto je brži od konkurencije, barem kod prvog pokretanja.
Upravo je brzina ono šta danas mnoge motivira da se okrenu nekom rješenju u svakodnevnoj upotrebi.

Trebalo bi da se napomene i da je Edge namijenjen, kad se govori o Windows okruženju, samo za Windows 10 i 11 operativni sistem. Ali, dostupan je i na drugim najpopularnijim desktop i mobilnim operativnim sistemima današnjice. A odsad će polako da Edge osvaja i Linux. To će da donese koji postotak više u ukupnom udjelu na tržištu za Microsoft…

A šta donosi da bi se odmakao od chromium konkurencije na Linux-u? „Uspavane“ tabove koji štede resurse, verikalne tabove, kolekcije, prevenciju tracking-a, rješenja za roditelje s malom djecom, koja im daju kontrolu nad onim šta će ona da gledavaju.

Ukoliko vas zanima Edge za Linux, možete ga preuzeti na ovom linku.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.