Windows 10 je već neko vrijeme najpopularniji desktop operativni sistem, a nedavno je objavljeno da je dostigao 900 miliona instalacija. S druge strane, Windows 7 je i dalje najveća boljka za Microsoft.

Ne samo što „sedmica“ predstavlja drugi najpopularniji PC operativni sistem, već mu se i približava datum prestanka podrške, što Microsoft primorava da pribjegava ubjeđivanju korisnika da pređu na noviju verziju Windowsa.

Korisnicima je sada ostalo 99 dana da instaliraju Windows 8.1 ili Windows 10 (ili da pređu na neku drugu platformu).

Pročitajte još: Windows 10 ažuriranje izazvalo crvene i narandžaste ekrane

Microsoftova preporučena opcija je, naravno, Windows 10. Međutim, migriranje korisnika sa Windowsa 7 na Windows 10 je mnogo teži posao nego što je to svojevremeno bio prelazak sa Windows XP uređaja na podržanu verziju platforme. Razlog ovoga je status koji Windows 7 ima.

Windows 7 se često opisuje kao posljednji operativni sistem koji nudi tradicionalno Windows iskustvo, bez prodavnice i ostalih modernih detalja.

Korisnici koji žele jednostavan i klasičan Windows osjećaj nemaju problem da ostanu na Windowsu 7 čak i kada prestane podrška za OS.

Microsoftu se ovo svakako ne sviđa, a kompanija zajedno sa sigurnosnim ekspertima ističe da će oni čiji sistemi ostanu na „sedmici“ biti podložni napadima zbog bagova i nemogućnosti instaliranja zakrpa.

(Benchmark softpedia)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.